23948sdkhjf

Gentænker landet på livet med nybyggeri ved nordjysk herregård

Står det til Himmerland Boligforening og en lokal initiativgruppe, skal St. Restrup sydvest for Aalborg gentænke måden at bo på landet. På samme måde udviklede landsbyen sig for godt 100 år til et mønstereksempel på et tæt forbundet samfund med en lang række nyetablerede husmandssteder. 

Det skriver Himmerland Boligforening i en pressemeddelelse. 

På St. Restrup Fælled, der er marken fra udstykningen tættest på herregården, er det planen at etablere spredte boliger og små parceller, hvor jorden anvendes efter de samme principper som for et århundrede siden. Der må maksimalt bygges 4.000 boligkvadratmeter fordelt på cirka 20 bygninger, så der bliver tale om en ekstensiv bebyggelse, der skal sikre oplevelsen af at bo på landet. 

Den samlede plan for projektet er resultatet af en arkitektkonkurrence vundet af ArkPlan, der tidligere har udarbejdet landskabsplanen for herregården. Selve bebyggelsen bliver tegnet af N+P Arkitektur. 

Projekteringen af St. Restrup Fælled er påbegyndt og går alt efter den overordnede plan, kan der forventes byggestart i anden halvdel af 2021. 

En bebyggelsesprocent på otte 

Der bliver på det fem hektar store areal en bebyggelsesprocent på kun otte, for projektet omfatter blot 14-15 fritliggende ejerboliger, hvortil kommer Himmerland Boligforenings 14 almene boliger i rækkehuse og fire andelsboliger som dobbelthuse. Fælledarealet omfatter også en hektar skov, som skal indgå som rekreativt areal for beboerne på St. Restrup Fælled og landsbyens øvrige beboere. 

– St. Restrup Fælled bliver en moderniseret version af livet på landet, hvor der er fokus på at sikre natur-, kultur- og landskabsværdier samtidig med, at det skal være et unikt eksempel på, hvordan en landsby kan udvikles til vores tid. Netop derfor lægger vi vægt på en bebyggelse med spredte huse på små grunde, hvor der ikke er nogen synlig markering af matrikelgrænser, men derimod store fællesarealer mellem udstykningerne, fortæller Jacob Birk Jensen fra initiativgruppen i pressemeddelelsen. 

Hensigten er på St. Restrup Fælled at kombinere velkendte bekvemligheder ved at bo i byen med fordelene og glæden ved at bo på landet. Konceptet er således en gentænkning af ”landlivet” og en mulighed for, at flere vælger dette og at udviklingen af landdistrikterne bliver løftet. 

Hver enkelt beboer får mulighed for at vælge, i hvilket omfang han eller hun vil bruge fællesskabets tilbud, fortæller Jacob Birk Jensen, som i samme ombæring understreger, at der ikke er tale om et kollektiv eller et bofællesskab.

Som en del af projektet vil der blive opført en stald- og ladebygning, der sammen med marker giver mulighed for dyrehold eller andre aktiviteter.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11