Håndværkere skal klædes professionelt på til undervisning
Efterspørgsel på dygtige faglærte er enorm og bliver kun større over de næste mange år. I 2030 mangler bygge- og anlægsbranchen hele 17.000 faglærte håndværkere.
Derfor er det også ekstra vigtigt at holde fast i alle elever og få dem godt igennem deres faglige uddannelse.
Så det er godt nyt, at der nu er udarbejdet to korte AMU-kurser til virksomhederne og de oplæringsansvarlige, der er målrettet det at modtage og oplære elever.
Virksomheder, der har erfaring med at ophæve en uddannelsesaftale, ved, hvor omfattende en proces, det ofte er. Det at ophæve en uddannelsesaftale er pludselig spildte ressourcer. Samtidig kan den dårlige oplevelse betyde mindre overskud til at ansætte nye elever.
Konkrete løsninger
Der er flere grunde til, at et påbegyndt læreforhold ophører, men ofte er der tale om misforståelser eller manglende afklaring af forventninger. Årsagerne er mange, og løsningerne er nødvendige og konkrete.
120 uddannelsesaftaler ender hver måned i skraldespanden - det er for mange.
Efteruddannelsesudvalget for Bygge, Anlæg og Industri har derfor udarbejdet to AMU-kurser, der bringer viden og kompetencer ind i virksomhederne.
Ét kursus, der gennem metoder og værktøjer klæder den daglige oplærer af eleven på til at sikre god modtagelse og oplæring med stigende sværhedsgrad, give konstruktiv feedback og gøre eleven til medspiller i arbejdsadfærd.
Og ét kursus, der er målrettet personer i virksomhedens med det overordnede uddannelsesansvar, som i mange tilfælde er mester selv. Kurser dykker ned i det lovpligtige ansvar, giver redskaber til planlægning af uddannelsesplan og -forløb, og styrkelse af samarbejdet mellem erhvervsskole og virksomhed i relation til elevens præstationer.
Klar til at uddanne
Begge kurser professionaliserer håndværksvirksomheder til at uddanne fremtidens faglærte. Når den daglige oplærer og den uddannelsesansvarlige bliver mere bevidste om roller og specifikke ansvar sikrer det en god oplevelse for både mester og elev, og samtidig kan branchen imødekomme den store efterspørgsel efter dygtige håndværkere. For dem kan vi slet ikke undvære. Kurserne er kærkomne.
Artiklen er en del af temaet Debat.