23948sdkhjf

Hverdagen forandres i byggebranchen

Investeringerne i it og digitalisering giver branchen er godt afsæt for de forandringer, byggeriet står over for i 2021 skriver dagens klumme-skribent

Byggebranchen tager hul på 2021 med mild vind i sejlene. Modsat mange andre brancher har byggeriet været i stand til at holde hjulene i gang under pandemien, og både nybyggeriet og renoveringsmarkedet har generelt klaret sig godt. Der er ingen garantier for, at medvinden fortsætter i år, men én ting er sikkert - byggeriet er i offensiven.

67 procent af byggeriets virksomheder øgede deres investeringer i digitale værktøjer i 2020. Dermed er byggeriet den absolutte højdespringer i den årlige analyse, vi i IFS gennemfører af forskellige branchers it-investeringsvillighed. Det er et godt afsæt for et 2021, som vil byde på forandringer i branchen. Her er et par af de tendenser, jeg forventer vil præge året.

Flere bliver totalleverandører

I usikre tider er det naturligt at forfølge stabile indtægtskilder. Det gælder også i byggebranchen, hvor mange virksomheder går fra at være leverandører af enkeltprojekter til at levere en samlet pakke, som også omfatter service og vedligehold. Kunderne er trods alt mere interesserede i slutproduktet - det, som byggeriet skal bruges til. Er det et hospital, er man mere optaget af sengepladser og sengestuer end skallen uden om.

Det giver entreprenørerne nye muligheder for at levere fuldkomne kundeoplevelser fremfor "bare" et byggeri. Hidtil gør det store flertal dog som altid: Man arbejder med to separate kontrakter - en for byggeriet og en for service. I 2021 er jeg sikker på, at vi vil se flere virksomheder forlade den gammeldags model. Med den totale entreprise kan man nemlig lægge langtidsplaner for indtjeningen.

Logistik bliver en game changer

Jeg tror på fortsat vækst inden for præfabrikerede materialer. Tendensen vinder momentum overalt i byggebranchen på grund af effektivitetsgevinsterne. Et eksempel er den nye terminal 5 i Heathrow, som er bygget med præfabrikerede komponenter. De nye arbejdsgange gør dog, at logistikken bliver meget mere kompleks. Derfor vil det store flertal af traditionelle byggevirksomheder skulle lære sig et nyt sprog - det som Amazon kan på rygradden. Det er helt nødvendigt at have styr på leverancekæden, når man skal arbejde med flere tusinde forskellige, præfabrikerede komponenter, der skal leveres til byggeprojekter på rette tid og sted.

Vi nærmer os 6D BIM

De fleste fagfolk ved nu, hvad BIM (Building Information Modelling) er. Teknologien til tredimensionelt design har enorm betydning for nutidens komplekse byggeprojekter. Også 4D BIM, som inddrager tid og planlægning, er i fremdrift. 5D BIM derimod er ikke udbredt, og det kan undre. Med 5D BIM integreres BIM-data med forretningssystemet, hvor al den vigtigste information om et byggeprojekt i forvejen er lagret. Det betyder, at man kan omdanne en BIM-model til et omkostningsestimat og spore specifikke omkostninger tilbage til BIM-modellen.

I dag skal leverandører byde ind på en BIM-model, når de deltager i udbud, hvilket ofte resulterer i enorme mængder manuelle beregninger og målinger. Der er behov for, at forskellige afdelinger kan strukturere data i forhold til komponenttype og inddele dem i pakker af arbejde, som automatisk prissættes. Det er, hvad 5D BIM gør muligt. Enkelte virksomheder har implementeret 5D BIM og er i gang med at udforske den sjette dimension: Vedligehold. Det ligger stadig lidt ude i fremtiden, men jeg forventer, at byggebranchen i år øger farten med 6D BIM.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.253