23948sdkhjf

Klagere får medhold: Bremser slotsprojekt til 321 millioner

Miljø- og Fødevareklagenævnet har netop truffet afgørelse i en klagesag om nyfortolkningen af det oprindelige borganlæg ved Nyborg Slot. Afgørelsen giver klagerne medhold, og dermed kan et planlagt byggeprojekt til samlet 321,4 mio. kr. ikke realiseres i sin helhed. 

Styregruppen bag slotsprojektet har netop haft møde, hvor klagenævnets afgørelse er blevet drøftet og taget til efterretning: 

– Det er klart, at det på ingen måde var den afgørelse, vi havde forventet eller håbet på, siger direktør Jesper Hermansen, Slots- og Kulturstyrelsen, i en pressemeddelelse fra styrelsen. 

– Det er endnu for tidligt at sige noget om, hvad der skal ske herfra. Vi vil snarest muligt samle parterne bag projektet og drøfte, hvad der nu skal ske, tilføjer han. 

Klagesagen blev indledt i juni måned 2019 og har siden været under behandling i Miljø- og Fødevareklagenævnet. Det var de fire klageparter "Foreningen for Gamle Bygningers Bevaring", "Kultur & Arv", "Foreningen for Nyborgs Forskønnelse" og "Europa Nostra Danmark", der havde indbragt sagen for Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Restaurering er på plads

Nyborg Slot-projektet omfatter en væsentlig restaurering af det nuværende borganlæg inde som ude samt en omdannelse af torvet foran Nyborg Rådhus, elementer der er, eller er i færd med at blive gennemført, oplyser Slots- og Kulturstyrelsen.

Hertil kommer etablering af en helt ny borgfløj, der bremses med afgørelsen, som skulle rumme det nye formidlingscenter. Hertil kommer en ringmur, en ny broforbindelse til slottet og en forhøjelse af vagttårnet foran slottet fra de nuværende 10 meter til 22 meter.

Jesper Hermansen udtrykker stolthed over de dele af projektet, der allerede nu er gennemført. 

– Der er skabt et nyt, flot torv og turneringsplads ved Nyborgs rådhus, og vi er lige nu i fuld gang med at restaurere den gamle kongefløj fra kælder til kvist. Restaureringen af Nyborgs kongefløj sikrer, at den gamle kongeborg vil stå i mange hundrede år endnu, så også de kommende generationer vil få mulighed for at opleve en ægte middelalderborg.

Slotsprojektet ved Nyborg Slot

Formålet med slotsprojektet og nyfortolkningen af det oprindelige borganlæg på Slotsholmen er at styrke forståelsen af Slotsholmens historiske borgstruktur, skabe bedre sammenhæng mellem slottet og byen og give nye muligheder for udstillinger og formidling.

Byggeprojektet har et samlet budget på 321,4 millioner kroner. 

Projektet indeholder tre elementer, der efter planen skulle gennemføres med forundersøgelser, udbud og byggearbejder i perioden 2021-2023:

Ringmuren genskabes
Nyborg Slot var oprindeligt et firlænget anlæg bestående af først og fremmest en flere meter tyk, massiv ringmur. En ny ringmur vil igen skabe og omkranse en lukket slotsplads. Den nye ringmurs indre skal blandt andet udnyttes til at formidle slottets historie. 

Vagttårnet forhøjes
Nyborg Slots vagttårn bliver forhøjet, så man igen får mulighed for at opleve en fantastisk udsigt til Storebælt fra toppen af tårnet. Netop dette kig til Storebælt, hvor der var udsyn til skibene, er grunden til, at Nyborg Slot i sin tid blev bygget netop her, og et forhøjet tårn er derfor centralt for forståelsen af slottet. Vagttårnet bliver i alt cirka 18 meter højt, og publikum vil få mulighed for at nyde udsigten.

Ny nordfløj
Op ad indersiden ved den nordlige ringmur bliver der etableret en let trækonstruktion, hvorfra publikum kan få adgang til Kongefløjen, ringmuren og Vagttårnet. Her vil der også blive skabt de nødvendige faciliteter for at sikre tilgængelighed, og der vil være udstillinger, skænkestue og en ny danehofsal, hvor man kan afholde foredrag og arrangementer.

Projektet er udviklet i et samarbejde bestående af Jaja Architects, VMB Arkitekter og Cubo Arkitekter med ingeniørfirmaet Søren Jensen som ingeniør og Schønherr A/S samt Schul Landskabsarkitekter som landskabsarkitekter. 

Projektet er finansieret af Nyborg Kommune, Østfyns Museer, Realdania, A.P. Møller Fonden og Slots- og Kulturstyrelsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.116