LICITATIONEN MENER: 2021 skal være infrastrukturens år
Finansloven for 2021 er på forhånd en af de mere positive set med byggebriller med ikke mindst udvidelsen af boligjobordningen og en ny pulje til cykelstier.
Samtidig løftede finansminister Nicolai Wammen (S) lidt af sløret for regeringens planer for en kommende infrastrukturplan. Regeringen agter at indkalde partierne til forhandlinger allerede i starten af 2021.
Det lyder jo lidt som en sang, anlægsbranchen har hørt tusind gange før. Både under den tidligere borgerlige regering og den nuværende S-regering har planerne om en infrastrukturplan rumsteret. Men planerne er aldrig ført ud i livet.
Det bliver da helt sikkert heller ikke nemme forhandlinger, som regeringen forhåbentlig sætter i gang. For på den ene side står regeringens støttepartier SF og Enhedslisten, der vel sammen med de tidligere grønne alternativister er de mest vejfjendske på hele Christiansborg. De vil uden tvivl kæmpe med næb og klør for færre penge til vejene, endnu flere cykelstier og ingen nye penge til eksempelvis en bro fra Als til Fyn.
Men hvad er alternativet, bør man spørge? For vedligeholdelsesefterslæbet bliver ikke mindre og billigere af at stå til. Rent samfundsøkonomisk skaber mere trængsel på vejene også økonomiske tab for danske virksomheder.
I første omgang skal regeringen sætte gang i forhandlingerne. Og så er den forhåbentlig sig sit ansvar bevidst om at tage vejområdet seriøst. Vejene skriger på det, men også anlægsbranchen skriger på handling. Jo længere tid regeringen venter, desto større bliver regningen.
Artiklen er en del af temaet Lederen.