23948sdkhjf

– Vi vil bare revolutionere den globale byggebranche

En 50 kvm tilbygning i træ på Olaf Ryes Gade centralt i Odense står nu som det første robotfremstillede træbyggeri til almindelig beboelse. Samtidig er huset et håndgribeligt bevis på robotfirmaet Odicos første, spæde skridt ind på feltet for træbyggeri. 

Og det gik endog meget nemt: 

– Vi er også selv blevet overrasket over, at to mand kunne rejse bygningen på én dag, siger Odicos adm. direktør, Anders Bundsgaard, som vurderer, at arbejdet med konventionelle metoder ville have taget en uge. 

Projektet er blevet til i samarbejde mellem robotfirmaet, det rådgivende ingeniørfirma Brav, CS Byggefirma samt bygherre Dennis Kassentoft Nielsen. 

I processen har Odico udviklet en metode, hvor alle samlinger og snit til træbyggeriet udskæres og opmærkes automatisk af robotter, hvorefter det leveres som et samlesæt til montering af de færdige konstruktioner på byggepladsen. 

– Det hele kan bæres ind i en baggård og er lige til at skyde op med en sømpistol, forklarer Anders Bundsgaard.

Robot-bearbejdning direkte ude på pladsen 

Formålet med konceptet er at effektivisere fremstilling af kommercielle trækonstruktioner. En af udfordringerne, der traditionelt har været i digital fremstilling, har været at konvertere tegningerne til et færdigt produkt. Her har Odico og Brav strømlinet arbejdsgangen fra tegning til produktionsmodel og videre til byggeridokumentation. 

– Dataen er der allerede i arkitektens tegninger. Vi kan levere én hel væg som ét batch inklusive samlevejledning, siger Anders Bundsgaard. 

– Tanken er, at vi tager tilpasning af byggematerialer ud af processen, så håndværkerne på pladsen slipper for at skulle måle og save. For det er jo ikke det at save, der tager tid, men det at måle op og sikre sig, at alt stemmer - altså den samlede tid forbundet med at tilpasse byggematerialet, uddyber han.  

Robotterne, som er anvendt til træbyggeriet i Odense, står stadig i Odicos lokaler i byen, men de flytter helt ud på pladsen, hvis alt går, som præsten prædiker. 

– På sigt vil vi sætte robotten ind i en trailer, som en håndværker kan tage med ud på byggepladsen, siger Odico-direktøren og uddyber, at løsningen vel at mærke skal være så hurtig og let at betjene, at en tømrer kan bruge den uden dage og ugers oplæring. 

– Så kan byggematerialet bearbejdes direkte på pladsen, tilføjer han og henviser til, at firmaet allerede arbejder med en robotløsning til on-site udskæring af materialer som tegl og fliser, kaldet Cut n’ Move, som entreprenørselskabet Arkil anvender første version af. 

- Vi vil bare revolutionere den globale byggebranche 

Træprojektet i sig selv er således ikke unikt for Odico, der i flere år har arbejdet med specialiserede løsning og tilpasninger til byggebranchen. Ikke desto mindre er unikt et nøgleord. 

– Om vi skærer i italiensk marmor, is fra Nordsverige eller i spærtømmer er ligegyldigt for os, siger Anders Bundsgaard og påpeger, at det interessante er at kunne styre tilpasninger af materialet, så det passer til det enkelte, unikke projekt. Med intelligente systemer og robotters hjælp vil det således være lige så hurtigt at lave eksempelvis en unik væg med vinduer placeret anderledes end i nabobygningen, som det er at massefremstille moduler i dag. 

– Vores mission er simpel: Vi vil bare revolutionere den globale byggebranche. Der kommer vi ikke udenom at bruge en masse træ.  

Træprojektet er dog stadig er på et stadie, hvor begreber og koncepter skal bevise deres værd. For giver det overhovedet mening at lave robotter til tilpasning af træ, som Anders Bundsgaard formulerer det: 

– Lige nu er vi ved at finde ud, hvad der gik godt, og hvad der skal laves om. Og skal vi gå full blown ind på det?, lyder det lige dele forklarende og spørgende. 

Trætilbygningen i Odense har dog også budt på overraskelser, som kan flytte fokus: Særligt besparelsen i arbejdstid har været en positiv en af slagsen for roboteksperterne og et aspekt, de ser som et argument kan føre til en bredere brug i typehusbyggeri. 

– Et første skridt kan være at vise, at der er besparelse på sommerhuse og mere simple byggerier, vurderer Anders Bundsgaard. 

Økonomisk fordelagtigt at tage tid ud af processen 

Skulle træ i Odicos optik vise sig at være en gangbar vej, venter andre udfordringer. Blandt andet at finde en stor spiller, der er klar på at tage trætilpasningsprojektet næste skridt. Her vil trenden mod mere træ i byggeriet være til metodens fordel: 

– Jeg ser mange typehusfirmaer i det her land, som bygger mere og mere i træ. At kunne trække den her tilpasning af træ ud af hænderne på håndværkerne gør det økonomisk fordelagtigt (med træ, red.) frem for gasbeton eller lignende, påpeger Anders Bundsgaard. 

Mere konkret om kommercielle planer og ordrer kan Odico-direktøren dog ikke komme ind på grundet firmaets status som børsnoteret. Ét vil han dog gerne sige: 

– Det skal nok komme. Det har vi en meget stærk formodning om.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.135