23948sdkhjf

Naboskab er afgørende for danskernes tryghed

Mørkets frembrud skræmmer ikke danskerne fra at gå på gaden, hvilket i høj grad skyldes danskernes naboskaber.

Det er noget af det, der kan læses i 2020-versionen af undersøgelsen "Danskerne i det byggede miljø", som Kantar Gallup har foretaget blandt flere end 7.000 danskere for foreningen Realdania og datterselskabet Videncentret Bolius.

Undersøgelsen udarbejdes hvert år og fokuserer på en række vigtige emner inden for det byggede miljø og livskvalitet. Eksempelvis boligens betydning for livskvaliteten, vedligehold af boligen, bekymringer vedr. boligen, lokalområdet, indeklima og naborelationer.

Og netop naboskabet har afgørende betydning for, om vi tør gå på gaden om aftenen. Blandt de, der omgås deres naboer meget og har et godt naboskab, svarer 93 pct., at de er trygge ved at gå alene efter mørkets frembrud. Blandt de, der har konflikter med naboerne, er det tilsvarende tal 58 pct.

Deles svarene op på boligformer, svarer 78 pct. af beboere i almene lejelejligheder, at de er trygge ved at gå alene efter mørkets frembrud, mens det tilsvarende tal for parcelhusejere er 90 pct.

I øvrigt viser undersøgelsen, at 89 pct. af de adspurgte over 70 år er trygge ved at være ude om aftenen, mens det blandt de yngre fra 25-39 år kun er godt 79 pct.

- Et godt naboskab er vigtigt for trygheden, men det er også vigtigt for vores oplevede livskvalitet, lige som en række andre forhold omkring vores bolig er væsentlige for livskvaliteten. Det spiller f.eks. også ind, om indeklimaet er godt, hvor stor boligen er, og hvor længe man har boet i boligen, siger Henrik Mahncke, analysechef i Realdania i en pressemeddelelse.

Det er tredje gang, Realdania og Videncentret Bolius gennemfører den omfattende undersøgelse, der bygger videre på en boligejeranalyse, som Bolius har gennemført siden 2012. Analysen blev fra 2018 udbygget og omfatter nu alle boligformer.

Siden Videncentret Bolius første gang gennemførte undersøgelsen, er boligejerne blevet spurgt til, hvad der optager dem mest. I 2012 svarede 73 pct., at de var optaget af energi- og energirenovering. Siden har tallet generelt set været faldende, og i 2020 er det 57%.

Med til billedet hører, at 17 pct. af boligejerne svarer, at de ikke har behov for at energirenovere huset. Det er en markant stigning i forhold til 2014, hvor kun 3 pct. svarede det samme.
brahe

Sommerhus er billetten til naturen

Som noget nyt kigger undersøgelsen i år på, hvorfor danskerne har et sommer- eller kolonihavehus. Over en bred kam er svaret, at fritidshuset giver adgang til naturen og en mulighed for at slappe af med familie og venner.

Men havet spiller også en rolle, særligt for danskere med ejerbolig. Her svarer 41 pct., at netop det at bo ved vandet er en vigtig årsag til at have et fritidshus. For danskere med lejebolig er det kun 17,6%.

Ikke overraskende svarer cirka hver femte andelsboligejer og lejer, at fritidshuset fungerer som et alternativ til at bo i hus. For danskere med ejerbolig er det kun hver tiende, der svarer det samme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125