23948sdkhjf

Savværksdirektør: Vi lever fra hånden til munden

Hos midtsjællandske Hvalsø Savværk kan man allerede mærke konsekvenserne af den aftale om urørt skov, regeringen og dens støttepartier lancerede først på sommeren.

–  Aktivitetsniveauet er skruet kraftigt ned, og vi har måttet sige farvel til fem medarbejdere; det har selvfølgelig noget at gøre med, at vi får en væsentligt mindre mængde bøgetræ fra Naturstyrelsen i forhold til tidligere år, fortæller stifter og direktør Matin Nyrop-Larsen til Wood Supply.

Savværket har indtil aftalen hentet omkring 70 pct. af sit træ fra landets statsskove, men med sommerens aftale blev der sat en brat stopper for det. Her valgte regeringen og støttepartierne at fremrykke planerne om implementeringen af 10.200 hektar urørt skov, mens der desuden skal udlægges yderligere minimum 6000 hektar. Hvilke arealer, det drejer sig om, vil blive besluttet i løbet af året, og i mellemtiden er hugsten droslet voldsomt ned de danske statsskove, der kan blive omfattet af de nye udpegninger.

–  Vi har svært ved at blive kloge på, hvad staten vil og ikke vil; vi har fået et brev fra ministeren (miljøminister Lea Wermelin, S), hvor hun skriver, at der stadig er 80.000 hektar skovdrift, men 80 til 90 procent af det er nordjysk nåleskov, som vi ikke kan bruge til noget, forklarer Martin Nyrop-Larsen, der ikke ved, hvad han kan forvente sig af den kommende tid.

–  I øjeblikket ved vi ikke, hvor meget træ vi kommer til at få fra staten til foråret, når det er højsæson, og det gør det utrolig svært at navigere i, fortæller savværksdirektøren.

Alvorligt brug for afklaring

98 pct. af det træ, der bearbejdes på Hvalsø Savværk, kommer fra danske skove, og særligt i det sjællandske har savværket hidtil hentet sine råvarer. Derfor rammer det ekstra hårdt, at 12 af de 32 skovområder, hvor regeringen nu har lukket for hugsten, befinder sig på Sjælland.

–  Vi har mange kunder, der efterspørger træ, der er sourcet lokalt, så det er tydeligt, forbrugerne har fokus på det, fortæller Martin Nyrop-Larsen, der peger på, at aftalen om mere urørt skov med stor sandsynlighed vil resultere i øget import.

–  Vi har selv undersøgt mulighederne i Sverige, men det er ikke det optimale; også fordi jo længere væk, vi kommer, des højere bliver transportomkostningerne, men vi kan blive nødsaget til det, hvis det kan hænge sammen økonomisk, forklarer han.

Ifølge direktøren har Hvalsø Savværk i efteråret fået mindre end halvdelen af det træ, der normalt kommer fra statsskovene.

–  Vi har selvfølgelig også taget hensyn til corona og ikke gearet helt op som sædvanligt, men det kan ikke blive ved på den her måde. Vi kan ikke køre et savværk på 50 procent; i nogle måneder skal vi nok kunne overleve fra hånden til munden, men til foråret har vi virkelig brug for, der kommer en afklaring fra Naturstyrelsen, slår han fast.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141