23948sdkhjf

Byggeriet holder bedre fast i sine talenter

Virksomhederne er blevet bedre til at tage sig af talenterne. Før så vi oftere, at nogle af dem, der tog mere uddannelse, helt forlod byggebranchen. I dag er branchen bedre til at holde fast på talenterne, og flere af de store virksomheder har interne programmer og sender talenter på studier eller til ophold på for eksempel Insead.

Sådan siger Jens Nyhus, adm. direktør for Carlsbergbyen og tidligere murerlærling, om talentudvikling i byggeriet. Han var - i sin tid hos MT Højgaard - selv en tur fordi den franske eliteskole som led i et talent- eller lederprogram.

- Der er sket en udvikling, hvor især flere store virksomheder er blevet bedre til at give talenterne mere ballast og mere uddannelse, inden de bliver sluppet løs på byggepladserne. Før var der lidt cowboy eller lone wolf (ensom ulv, red.) over det ude på byggepladserne, men i dag er arbejdet blevet mere komplekst og kræver for eksempel mere samarbejde og koordinering, siger Jens Nyhus.

En lignende melding kommer fra Hans-Bo Hyldig, der står i spidsen for FB Gruppen, en af landets største projektudviklere.

- Byggebranchen er blevet ret god til at fastholde nøglemedarbejdere og give dem nogle muligheder, og jeg ser mange rigtig gode initiativer i branchen. Særligt mange yngre arkitekter og ingeniører får lov til at prøve noget nyt, og det hænger sammen med, at teknologien er kommet mere og mere ind i byggeriet, fordi nogle af projekterne er større og mere komplicerede i dag, siger Hans-Bo Hyldig.

FB Gruppen er blandt andet i gang med at opføre godt 1.000 boliger på Grønttorvet i Valby og har netop indgået endnu en aftale om byudvikling i milliardklassen i NærHeden i Høje-Taastrup vest for København.

Hans-Bo Hyldig peger samtidig på, at byggebranchen er præget af en vis konservatisme, som kan begrænse eller hæmme talenterne:

- Nogle af bygherrerne, og det gælder også os selv, skal da se på, om vi altid er tilstrækkeligt åbne for at give plads til nye tanker og ideer. Desuden er branchen på håndværkersiden ret traditionsbunden; mange lægger vægt på at gøre det samme i morgen, som de gør i dag. Det præger en del af branchen, at mange af metoderne er de samme som for 20 år siden.

Håndværkere på skolebænk
I byggefagforeningernes paraply, BAT-kartellet, står uddannelse højt på dagsordenen.

- Vi har et ønske om, at vores medlemmer får videreuddannelse, for eksempel når der kommer ny teknologi eller nye materialer ude på byggepladserne. Og vi kan se, at de forskellige uddannelsesfonde indimellem er i minus, blandt andet fordi mange bliver sendt på skolebænken i perioder med ledighed, konstaterer sekretariatsleder Gunde Odgaard.

Han så dog gerne, at virksomhederne arbejdede mere systematisk med videreuddannelse.

- Det optimale var, hvis virksomhederne udarbejdede uddannelsesplaner for medarbejderne og for eksempel så fem-ti år frem. Men det sker ikke så tit for timelønnede (modsat funktionærer, red.). Der er ellers gode muligheder for at tage kurser og uddannelse og for eksempel blive sjakbajs, formand eller måske byggepladsleder, og det er vigtigt, at virksomhederne signalerer, at der er gode muligheder for at avancere.

Gunde Odgaard glæder sig desuden over, at ungdomsuddannelsen htx er oprettet - med en kombination af dels håndværk og tekniske fag, dels mere boglige fag.

- Det er forsimplet at tale om enten praktisk eller bogligt. Nu kan de unge kombinere tingene og få nogle gymnasiefag samtidig med en håndværksmæssig kunnen. Og får de senere et håndværkerjob, kan det lede til mange ting; de kan for eksempel videreuddanne sig til konstruktør, ingeniør eller arkitekt, siger sekretariatschefen.

Færre fejl
Boris Nørgaard Kjeldsen, adm. direktør i ejendomsselskabet Dades og oprindeligt tømrersvend, peger på, at byggefagene har nogle særlige udfordringer, der måske kan skræmme talenter væk.

- Byggebranchen er en meget bred branche, og der er næsten ikke den retning, man rent fagligt ikke kan følge. Men det er også en meget konjunkturfølsom branche, og byggeri er meget kapitalkrævende. Derfor skal især timelønnede være forberedte på perioder med ledighed, og det korte afsæt kan også sætte sig i funktionærlagene.

Til gengæld burde talenter have muligheder for at udvikle en lidt stiv branche.

- Byggeriets parter er meget lidt innovative, og branchen har ikke udviklet sig lige så meget som andre brancher. En del af byggeriets dna er tendensen til at acceptere en del fejl, når et byggeri afleveres. Det koster så tid og penge at udbedre. Det er byggeriet nødt til at afhjælpe, og det kan talentfulde unge i branchen måske medvirke til, pointerer Boris Nørgaard Kjeldsen.

Mange selvstændige
Dades-direktøren peger på - ligesom Gunde Odgaard fra BAT-kartellet - at byggefagene giver eksempelvis dygtige håndværkere og ansatte med stor virketrang nogle fordele:

- Bygge- og anlægsbranchen giver rigtig gode muligheder for at etablere selvstændig virksomhed. Det skaber nogle ekstra muligheder for dem, som er initiativrige, og det er samtidig godt for væksten i vores samfund.

Artiklen er en del af temaet Building Awards 2020.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.12