23948sdkhjf

Stolte traditioner i udlandet lever videre

"Danmark er kendt for at stå bag mange spektakulære byggeprojekter og ingeniørmæssige bedrifter. Før havde vi flagskibe som fx Christiani & Nielsen og Monberg & Thorsen (i dag en del af MT Højgaard, red.), som byggede store broer, dæmninger og havne og meget andet over hele verden."

Sådan siger Michael H. Nielsen, underdirektør i DI Dansk Byggeri, og understreger, at Danmark stadig har en stærk, international position inden for byggeri, anlæg og rådgivning. Men mange af de nok så store projekter er noget mere jordnære i dag.

Jernbanekontrakter i Norge
- Aarsleff vinder for eksempel masser af opgaver, blandt andet i Polen, Vietnam og Sankt Petersborg, men det er ofte inden for noget så usexet som afløb og kloakker. Munch Gruppen fra Fyn har vundet krævende opgaver med asfaltbelægning i lufthavne i Bangladesh og Grønland, altså områder med vidt forskellige klimaer, fordi virksomheden har opbygget stor ekspertise på området, siger Michael H. Nielsen.

- Vi ser også Arkil med store opgaver i for eksempel Tyskland, ligesom Barslund bygger meget i Sverige, og MT Højgaard har en del udenlandske opgaver, tilføjer han.

Et dugfrisk eksempel er, at Aarsleff i sidste uge vandt to jernbanekontrakter i Norge.

Underdirektøren i DI Dansk Byggeri fremhæver samtidig, at danske ingeniørvirksomheder står stærkt internationalt.

- Det er ikke tilfældigt, at vi med Rambøll har en af Europas største rådgiverkoncerner. Også danske virksomheder som Cowi, Niras og Moe gør det godt i udlandet, ikke mindst inden for infrastruktur. Byggebranchen og rådgiverne har nogle stolte traditioner og solide uddannelser.

Bæredygtig styrkeposition
Michael H. Nielsen anfører, at også adskillige danske tegnestuer jævnligt vinder internationale opgaver - dét får opbakning fra Lene Espersen, adm. direktør i Danske Arkitektvirksomheder.

- BIG (med Bjarke Ingels, red.) vinder store opgaver i USA, Schmidt Hammer Lassen får opgaver i Kina, Henning Larsen har tegnet det nye Siemens-hovedsæde, og 3XN står bag det nye olympiske domicil. Danske arkitekter har mange opgaver i udlandet, og det hænger blandt andet sammen med, at vi har en styrkeposition inden for bæredygtighed og er ret langt fremme på det digitale område, siger Lene Espersen.

Læs mere: Spildtid spænder ben for byggeriet

Se mere om messen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172