Bedre tegninger kunne spare mange penge
I anlægsbranchen oplever de mange forsinkende og fordyrende stop i arbejdet, hvor ansvaret skal placeres. ”Jeg tror ikke, at forsinkelserne i arbejdet skyldes, at rådgivere og ingeniører ikke er dygtige nok. Mit bud er, at de ikke får tid nok til at arbejde med projekterne,” siger Niels Hansen, der er direktør og afdelingschef hos Klingenberg Anlæg og Kloak.
Tegningerne skal stemme
Hos Klingenberg Anlæg og Kloak har de lige haft en sag med en tilbygning på 500m2, hvor koterne på byggeriet ikke stemte overens. ”Det viste sig hurtigt, at alt var forkert på tegningerne; rådgiverne havde ikke målt op, men brugt gamle tegninger. Det betyder, at vi løber ind i ekstraarbejde, som i sidste ende gør det dyrere for bygherre,” siger Niels Hansen, og han uddyber: ”I stedet for altid at gå efter laveste pris, så kunne bygherre spare mange penge på at sikre, at tegningerne er gennemarbejdede fra begyndelsen.” Hos Klingenberg Anlæg og Kloak oplever de ofte, at rådgiverne kommer fra den anden del af landet. ”Det er ikke optimalt at løse en opgave i Greve, hvis rådgiveren er bosat i Aalborg og kommer forbi byggepladsen hver 14. dag. Vi har brug for et tættere samarbejde om opgaverne, og rådgiverne ikke blot bliver valgt på prisen,” siger Niels Hansen.
”Jeg tror ikke, at forsinkelserne i arbejdet skyldes, at rådgivere og ingeniører ikke er dygtige nok. Mit bud er, at de ikke får tid nok til at arbejde med projekterne”
Niels Hansen, direktør og afdelingschef hos Klingenberg Anlæg og Kloak
Dokumentation fylder meget
Problematikken i branchen er ikke ny, men ifølge Niels Hansen, så er udfordringerne bestemt ikke blevet færre. Hos Klingenberg Anlæg og Kloak oplever de også, at arbejdet med at løfte dokumentationskravet fylder meget hos medarbejderne i hverdagen. ”Vores medarbejdere bruger oceaner af tid på at dokumentere arbejdet med 20 billeder om dagen, fordi vi tit får skudt i skoene, at vi er nogle røvere, der bare gør arbejdet dyrere. Men det koster altså ekstra, hvis de tegninger vi får, ikke stemmer overens med virkeligheden,” siger Niels Hansen.
Branchen mangler arbejdskraft
Hos Klingenberg Anlæg og Kloak har de en appel til de unge mennesker: ”Vi mangler kvalificeret arbejdskraft i vores branche, som byder på masser af spændende opgaver med fremtidens infrastruktur, kystsikring, LAR-løsninger og byggemodning af fremtidssikret nybyggeri,” siger Niels Hansen og uddyber: ”Vi har selv lige fået to anlægsstruktørlærlinge, og det holdt hårdt, fordi de hænger ikke på træerne, vi må lede efter dem. Vi vil opfordre de unge til at tage uddannelsen, så de kan være med til at påvirke fremtidens løsninger.” Klingenberg Anlæg og Kloak, der er fast anlægsentreprenør hos bl.a. Tivoli i København, er lige nu ved at anlægge et stort taghaveprojekt på Teglholmen samt arbejder med jord, kloak, beton og anlæg på en stribe byggerier på Sjælland.
OM KLINGENBERG ANLÆG OG KLOAK: |