23948sdkhjf

Bæredygtig renovering skal være mere end tom snak

Hellere et FN-bæredygtighedsmål i hånden end 17 på taget. Undskyld den lidt platte omskrivning af et gammelt ordsprog, men det er for at sige, at for os som rådgivende ingeniører er det altafgørende, at vi præsenterer realistiske mål for vores bygherrer, frem for at tale om en masse bæredygtighedsmål, der så til sidst bliver skåret væk af den, der skal betale regningen - ejendomsejeren.

Det oplever vi desværre ofte - og så er det lige meget, om bygherren er en privat investor, en andelsboligforening, en ejerforening eller en almen boligforening.

Den gode vilje kræver midler for at blive til virkelighed. Den gode vilje er der dog - og vi skal imødekomme den på en måde, så det kommer noget reelt ud af det.

Markant højere grøn interesse
Det er nye tider inden for renovering og byggeri. Vi møder en markant højere interesse i miljø og bæredygtighed hos bygherrerne end før. De ønsker alt fra energioptimering med bedre isolering, mindre varmeforbrug, varmevekslere til mere miljørigtige beton og andre byggematerialer.

Økonomi er ofte en showstopper, men så er det vores opgave som rådgiver at finde klimaløsninger, der kan lade sig gøre pengemæssigt. For bygherrerne er lydhøre på en anden måde end før, og det gør en forskel i vores praksis.

Er FN’s 17 verdensmål en hjælp?
Der bliver talt rigtigt meget om FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling - og her kan man godt stille spørgsmålet:

"Gør de en forskel i handling inden for byggeri?"

Min oplevelse er, at det gør de. Vi bruger dem til at forholde os til bæredygtig renovering, og hvordan vi bidrager til den rette udvikling.

Vores grundlæggende filosofi i Gaihede er, at indsatserne skal være realistiske og skabe værdi for bygherren på flere planer. Så vi har valgt at koncentrere os om nogle af de 17 verdensmål ud fra devisen om, at vi alle kan bidrage til en bedre verden. Dette giver mere mening og gøre en bæredygtig renovering konkret.

Hvilke FN-mål giver mening
FN-mål 3: Sundhed og Trivsel:
Her er det vigtigt at se på indeklimaet - den gode ventilation og de sundeste byggematerialer.

FN-mål 7: Bæredygtig energi:
Bæredygtige energiform og -kilde er altid vigtig at tale med bygherren om. Energiforbrug som en helhed og afdækker så godt som muligt driftsudgifter langt ud i fremtiden.

FN-mål 9: Industri, innovation og infrastruktur:
Her skal vi som rådgiver have fokus på miljørigtige byggematerialer - og miljørigtige løsninger, hvor det giver værdi eksempelvis solceller.

FN-mål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund:
Inddragelse af grønne tage, klimatilpasning, LAR og biodiversitet samt et godt nærmiljø for beboerne i området.

FN-mål 12: Ansvarligt forbrug og produktion:
Tænk i bæredygtige materialer, arbejdsmiljø og ordentlige arbejdsvilkår hos de udvalgte entreprenører - blandt andet om de lever op til reglerne i ILO-konvention 94, der sikrer ordentlige arbejdsvilkår efter lokale arbejdsregler.

Mål 13: Klimaindsats:
Samlet kan vi også som rådgivere bidrage til en klimaindsats og et bedre miljø.

Slut med tom snak
Når vi vælger ud af de 17 mål på listen, er det ikke for at udelukke de andre, men fordi vi reelt kan gøre en forskel på de udvalgte områder.

Med den viden og indsigt, rådgivere har, skal vi gøre en indsats for at skubbe bygherren i den rette retning mod mere bæredygtig renovering.

Bygningerne i Danmark kan blive mere bæredygtige, når vi renoverer på den rette måde - især da ejerne er ved at være klar - så det skal vi også være.

Endelig skal vi huske, at renovering i stedet for nybyg vinder på alle miljøparametre. SBi har foretaget en konkret beregning, som viste, at en renovering var op til fem gange bedre for miljøet end nybyggeri.

Så lad os realisere FN-målene på den effektive måde blandt andet inden for renovering - og undgå for megen tom snak.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094