23948sdkhjf

Sekantpæle er vigtig milepæl

Midt i København danner 468 sekantpæle nu grunden til det nye Statens Naturhistoriske Museum

Uden for myldretid er der normalt ikke megen støj i området ved Botanisk Have, Kongens Have og Østre Anlæg i Københavns centrum. Men siden oktober 2019 har beboerne i området og forbipasserende ikke kunnet undgå at høre de tre høje sekantboremaskiner, der har arbejdet på byggepladsen til det nye Statens Naturhistoriske Museum. De har boret og støbt 468 sekantpæle på pladsen, og nu er den sidste pæl støbt. Dermed er den ydre ramme for museets underjordiske udstillingsrum på plads, og der er igen lidt mere ro omkring Sølvtorvskomplekset.

- Nu er alle ydervæggene, der i omkreds måler cirka 400 meter, afsluttet, og på trods af den meget våde vinter er vi i mål i henhold til tidsplanen, siger Hanne Alrø, projektchef i Vejdirektoratet, i en pressemeddelelse.

Opfindsomhed
Sekantpælene er boret ned til cirka 15 meter i dybden og overlapper hinanden for at kunne viderefordele kræfterne. I hver anden pæl er der indstøbt armeringsjern for ekstra styrke.

- Det er meget positivt, at vi kan sætte flueben ved så stor en opgave i denne tid, siger Hanne Alrø og fortæller, at alle på projektet med hovedentreprenør Per Aarsleff A/S i spidsen arbejder konstruktivt og opfindsomt for at finde de bedste løsninger i forhold til corona.

Klar til udgravning
Med sekantpælene på plads kan udgravningen til byggegruben snart gå i gang. Jorden inden for sekantpælene skal således fjernes, så bundpladen til museumsrummene kan blive støbt.

Da udgravningen skal ned i 15 meters dybde, er det nødvendigt at sænke grundvandet på byggepladsen. Vandet pumpes ned i jorden igen i nærområdet for at opretholde vandindholdet i jorden og derved undgå sætningsskader i de nærliggende bygninger.

Bagom museet

Vejdirektoratet er bygherre på det nye Statens Naturhistoriske Museum og bygger til Københavns Universitet.

Det nye museum skal samle Københavns Universitets Zoologisk Museum, Geologisk Museum og Botanisk Have til ét museum.

Per Aarsleff A/S er hovedentreprenør, og totalrådgiver er Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S og Claus Pryds Arkitekter ApS med EKJ Rådgivende Ingeniører A/S som underrådgiver.

Statens Naturhistoriske Museum har en budgetramme på cirka 1,2 mia. kr. og er finansieret af Villum Fonden, Novo Nordisk Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Det Obelske Familiefond samt Københavns Universitet og staten.
Statens Naturhistoriske Museum forventes at åbne i 2023.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172