23948sdkhjf

Samfundsentreprenør i en coronatid

Det forventes, at vi går foran. Møder op og kører videre så længe, det overhovedet er forsvarligt, skriver NCC Danmarks ledelse i dagens debat om bygge- og anlægsbranchen rolle i krisetid

Af:
Ole Faurby, Property NCC Development
Flemming Carlsen, NCC Infrastructure
Michael Hansen, NCC Industry

Det er længe siden, det var februar. Den sidste måned, hvor det var hverdag, og kendte mekanismer drev markedskræfter og økonomi i Danmark og i verden.

Lige nu rammer krisen os som det berømte lyn fra en klar himmel og vi, der arbejder i bygge- og anlægsbranchen, skal genindtage en rolle, som vi har spillet mange gange før. Rollen som stabilisator.

Vi opererer i dagligdagen med de værdifaste strukturer, der får samfundet til at fungere og er et af grundlagene for vores selvforståelse og en afgørende del af vores nationalregnskab. Vores velstand.

Staten anvender derfor ofte blandt andet vores sektor som en finansiel modvægt til kriser eller ved overophedning af økonomien. Men også som en motor, der holder hjulene kørende, når der er afmatning. Det forventes, at vi går foran. Møder op og kører videre så længe, det overhovedet er forsvarligt.

Værdikæder fremfor smittekæder
Det er en særlig rolle, vi deler med frontkæmperne i sundheds- og omsorgssektoren, landbruget, fiskeriet, politiet, militæret og tusindvis af andre i den primære sektor, der opretholder driften af Danmark. Ikke alle kan være med grundet de helt særlige omstændigheder, der hersker i skyggen af pandemien. Men vi kan, hvis vi tager de nødvendige forholdsregler. Og vi er i gang!

I denne tid holder vi ekstra tæt kontakt til vores kunder, både offentlige og private, for at sikre opbakning til den fortsatte drift. Og vi er i dialog med kommunerne om sagsbehandling af for eksempel ansøgninger om byggetilladelser. Også leverandører har vi fat i for at sikre, at vi får materialer frem som aftalt. Vores oplevelse er, at der bliver gjort en meget stor indsats hele vejen rundt. Det er ikke helt problemfrit, men det kan man heller ikke forvente.

I byggeriet taler vi ofte om værdikæder. Vi taler om, hvordan alle de forskellige led hænger sammen og beriger hinanden: materialeproducenter, leverandører, kunder, arkitekter, rådgivere og entreprenører. Men siden coronasmitten kom til landet, er det nu mere aktuelt at tale om smittekæder. Dem skal vi hjælpes ad med at bryde.

Branchen som helhed
Selv arbejder vi på at tilpasse os de nye vilkår. Vi har håndsprit og sæbe på byggepladserne, nogle steder har vi sat ekstra skurvogne op for at efterleve reglen i det offentlige rum om forsamlinger på maksimalt 10 personer. Vi holder møder og briefinger udendørs, når det kan lade sig gøre. Vi spiser i mindre frokosthold og vi sørger for ekstra rengøring i fællesarealer som toilet, bad, køkken og opholdsrum. Og så holder vi vores folk opdaterede på de anvisninger, der hele tiden kommer fra myndighederne.

Mens vi følger udviklingen tæt og håber på det bedste, arbejder vi på fuld styrke for at holde arbejdspladser i gang. Vi rykker sammen, mens vi husker at holde afstand. Og vi er opmuntrede over det sammenhold, vi mærker både internt i vores mange projekter og eksternt med vores mange samarbejdspartnere.

Sammen kan vi som branche udrette meget, og vi vil gøre, hvad vi kan for atter at være en stabiliserende del af samfundet, når der er allermest brug for det!

Tak til alle jer samfundsentreprenører derude.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.1