23948sdkhjf

Danmarks højeste boligbyggeri i træ er gået i jorden

Arbejdet er startet på Knudrisrækkerne, Boligkontoret Århus’ 89 nye almene familieboliger ved Knudrisgade i Aarhus. 

Den tidligere folkeregister-bygning på stedet er revet ned, og der er gravet ud på grunden. Inden for den næste måneds tid går håndværkerne så i gang med fundamentet, fortæller Bo Pedersen, kompetencechef for trækonstruktioner hos rådgivervirksomheden Moe, til Licitationen - Byggeriets Dagblad. 

Bebyggelsen bringer bæredygtighed helt ind i hjertet af Aarhus, blandt andet ved at genanvende aluminiumsloftsplader og vinduer fra den tidligere folkeregisterbygning. 

Upcycling er dog ikke ene om at give projektet et markant bæredygtigt islæt. 

Rekordhøjt boligbyggeri i træ
De nye boliger udføres i træ som en hybridkonstruktion, og bliver med sine fem etager landets højeste boligbyggeri i træ. 

Moe, der er projektets ingeniører, har en særlig erfaring med den anvendte konstruktion. Ingeniørfirmaet var også involveret i det hidtil – og et stykke tid endnu – højeste boligbyggeri i træ, AL2Boligs afdeling på Lisbjerg Bakke lige nord for Aarhus. Og mange af elementerne derfra bliver så at sige flyttet fra forstaden i nord, den lige vej ned ad Randersvej og Nørregade for at blive taget i brug på Knudrisgade. 

Fakta: Knudrisrækkerne

Anlægssum: 110 mio. kr.

Areal: 7.385 kvm / 89 boliger

Bygherre: Boligkontoret Århus

Totalentreprenør: Q-Construction

Underentreprenører: Enkon og Frede Andersen VVS

Arkitekt: Kant Arkitekter

Landskabsarkitekt: Vega Landskab

Ingeniør: Moe

Knudrisrækkerne består af tre blokke opført som søjle/ dragerkonstruktion med søjler og bjælker i træ. De to af blokkene har på samme måde som i Lisbjerg Bakke-byggeriet en central trappekerne i betonelementer og så kompositdæk af træ. Den tredje blok har ikke et trappehus og tillige en helt anden planløsning, hvorfor det har givet mening at lave de bærende vægge i CLT (krydslamineret træ, red.) og så kompositdæk i træ ovenpå, forklarer Bo Pedersen. 

Med sine fem etager går byggeriet ud over de løsninger til træbyggeri op til fire etager, der findes i Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens præ-accepterede vejledninger, og Moe skulle derfor dokumentere, at kravene til brandsikkerheden bliver opfyldt. 

Bo Pedersen har dog ikke oplevet nogle særlige udfordringer ved at få projektet godkendt af brandmyndighederne.  I hans optik handler det om tidligt i processen at se på, hvad man gerne vil, og hvad det betyder for projektet. Om der eksempelvis skal etableres ekstra flugtveje, anvendes sprinklere eller andet. 

– I bund og grund handler det om, at det du kommer frem med skal kunne dokumenteres at være lige så godt sikkerhedsmæssigt som i de præaccepterede løsninger.

– Sammen med vores brandeksperter ser vi på det, og de laver en brandstrategi om hvad der bør gøres for at opfylde kravene og sikkerhedsniveau, forklarer Bo Pedersen og tilføjer, at brandstrategien er forelagt brandmyndighederne samt blevet accepteret, og således er blevet den plan, man har projekteret efter. 

Med planerne i hånden er man altså nu gået i gang med byggeriet, og hen på efteråret 2021 står de 89 nye almene boliger så klar centralt i Aarhus.

Danmarks højeste træbyggerier

Med fire etager i højden er AL2Boligs afdeling på Lisbjerg Bakke det højeste boligbyggeri i træ herhjemme. 

Den højeste træbygning er dog hotelkæden Moxys hotel i fem etager med 228 værelser i København. De enkelte dele af byggeriet består af massivtræsmoduler- og elementer af krydslamineret tømmer. MOE var med til at styre byggeprocessen.

Artiklen er en del af temaet Træ i byggeriet.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125