Brugerne bliver næste bølge – og branchen skal sælge dem bæredygtige muligheder
Efter mange år med snak er det bæredygtige byggeri landet. Store institutionelle investorer kaster energi og penge ind i at bygge bæredygtigt med træ og genbrugsmaterialer. Landet over arbejder materialeproducenter for at gøre deres produktion mere grøn.
Meget tyder på, at næste bølge – efter energiforbruget og materialerne – bliver brugerne og mere fokus på det sociale.
Står en bygning længe og bidrager positivt til byen, er den næsten per automatik bæredygtig. Derfor handler fremtidens bæredygtige byggeri om at bygge bygninger i høj kvalitet, der skaber gode betingelser for fællesskab og byliv, lyder det fra dokumentationschef i Aart Architects Johanne Mose Entwistle:
Hun deltager i debatten I Fremtiden er bæredygtighed altid både grøn, social og økonomisk på Building Green i Aarhus sidst i marts.
– Vi skal kigge meget mere på de sociale faktorer og adfærden i bygningerne. Bliver bygningen brugt, som det var tænkt? Kan vi tilføje deleøkonomiske elementer, som fremmer fællesskab, og får folk til at pulje ressourcerne? siger hun spørgende i en pressemeddelelse fra Building Green.
Byggebranchen skal skabe efterspørgslen selv
For dokumentationschefen er der ingen tvivl om, at mange folk gerne vil bo mere bæredygtigt. Men de ved ikke, hvad der er af muligheder, og hvad de skal efterspørge. Derfor skal byggebranchen selv skabe efterspørgslen ved at vise brugerne de mange muligheder for at bo bæredygtigt:
– Vi kan ikke forvente, at folk skal efterspørge noget, de ikke ved, hvad er. Vi skal give folk mulighed for at leve mere bæredygtigt, uden det bliver et uoverskueligt projekt. Det skal hænge sammen med folks hverdag. Hvis vi kan det, er vi kommet langt.
Samme tanker har Human Insights Manager i Alexandra Instituttet Mia Kruse Rasmussen. Hun arbejder i spændingsfeltet mellem teknologi og mennesker og har analyseret samspillet mellem mennesker og bygninger på en lang række byggeprojekter.
– Jeg oplever, at designfasen ofte er koblet fra driftsfasen. Vi overleverer det perfekte hus til brugerne og kan så ikke forstå, hvorfor huset ikke er lige så bæredygtigt i praksis som det var i regnearket. Menneskelig adfærd bliver ikke tænkt ind fra begyndelsen, siger Mia Kruse Rasmussen.
Debat om den tredje bølge Building Green Aarhus bliver afviklet den 25. og 26. marts 2020 i Centralværkstedet i Aarhus. Debatten "I Fremtiden er bæredygtighed altid både grøn, social og økonomisk" foregår på Central Stage den 25. marts. I debatten deltager: Mia Kruse Rasmussen, Human Insights Manager, Alexandra Instituttet, Nikolaj Østergaard Thunbo, arkitekt, Aart Architects, Jørgen Søndermark, projektleder, Realdania By og Byg, Steffen E. Maagaard, koncernkompetencechef for Energidesign & Indeklima, Moe |