LICITATIONEN MENER: Manglen på ansatte er fortsat et problem
Bygge- og anlægsbranchen har siden 2013 skabt 35.000 flere job, således at byggebeskæftigelsen i det sidste kvartal af 2019 var på sit højeste niveau i 11 år.
Det var den rare læsning, som kom ud af kontorerne hos Danmarks Statistik i går.
Men flere prognoser spår, at de gode tider er forbi, og branchens beskæftigelse vil falde med 1.000 til 1.500 personer i 2020. Ikke mindst som følge af at byggeriet af lejligheder er ved at have toppet.
Samtidig er flere infrastrukturprojekter afsluttet, og eftersom der ikke er en ny national infrastrukturplan på trapperne, ser det ikke ud til, at der kommer et ryk i beskæftigelsen denne vej.
Det går op og ned i bygge- og anlægsbranchen - således også på bemandingen. Men ikke mindst for anlægsvirksomhederne er det nedslående, at så mange infrastrukturprojekter afsluttes uden at nye starter.
Men det helt store problem i branchen er fortsat, at den om nogle år står med en massiv mangel på kvalificeret arbejdskraft i takt med, at stadig flere ældre ansatte forlader faget. Derfor er der fortsat brug for, at langt flere søger mod erhvervsuddannelserne frem for at tage en gymnasial uddannelse. Og Folketinget har ikke ligefrem gjort det lettere for bygge- og anlægsvirksomhederne at rekruttere udenlandsk arbejdskraft.
Det kan godt være, at der kommer en opbremsning i beskæftigelsen. Men det fritager hverken virksomheder eller politikere fra at tænke langsigtet i forhold til praktikpladser og udenlandsk arbejdskraft.
Artiklen er en del af temaet Lederen.