LICITATIONEN MENER: DM i Skills er kun et element mod målet
Erhvervsuddannelsernes stjernestund kan man vel godt tillade sig at kalde de kommende dage i Bella Center i København.
Det store messecenter lægger haller til det årlige danmarksmesterskab for lærlinge, DM i Skills. Lærlingene repræsenterer det ypperste, de danske erhvervsuddannelser kan bidrage med og er forbilleder og rollemodeller for de forhåbentlig mange folkeskoleelever, der kigger forbi Bella Center. Og der er brug for det.
Landets ældste folkeskoleelever skal inden for de næste måneder vælge deres fremtidige vej efter 9. eller 10. klasse. Og vejen bør i stigende grad gå via en erhvervsuddannelse.
Sidste år rundede andelen af en ungdomsårgang, som vælger en erhvervsuddannelse, 20 pct. Men der er fortsat rigtig langt op til den nationale målsætning for 2020 på 25 pct.
For bygge- og anlægsbranchen er det en deprimerende udvikling. Beregninger fra Danske Regioner viser, at branchen vil mangle 70.000 faglærte i 2025, og det hjælper ikke på udviklingen, at søgningen til erhvervsuddannelser fortsat ikke lever op målsætningen.
Derfor er DM i Skills kun et af midlerne til at få flere lærlinge. Vejen starter hos vejlederne i folkeskolen, som alt for ofte har haft gymnasiet som topprioritet. Men det er ikke løsningen for alle. Og så skal forældrene også indprintes, at en erhvervsuddannelse giver lige så gode muligheder for deres børn.
DM i Skills skal øge kendskabsgraden til erhvervsuddannelserne. Men herefter ligger bolden i den grad hos uddannelsesvejledere og forældrene.
Artiklen er en del af temaet Lederen.