23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Den fossile problemstilling

Næsten en halv million huse herhjemme har i dag enten naturgas eller olie som den primære opvarmningskilde.

Taget i betragtning at både naturgas og olie er en af de store syndere i det danske CO2-regnskab, ligger det umiddelbart lige til højrebenet at sætte ind over for boligejerne med naturgas- og oliefyr i jagten på, at Danmark skal være uafhængig af fossile brændstoffer.

En ny analyse fra Dansk Byggeri viser da også, at der er mærkbare besparelser at hente, hvis husejerne skiftede fyret ud med en varmepumpe. Udledningen af CO2 ville kunne reduceres med 640.000 tons hvert år, hvilket svarer til mindst 2 pct. af reduktionen, som vi mangler for at kunne opfylde regeringens 2030-mål.

Men en konvertering af oliefyret til en anden og for miljøet mere hensigtsmæssig varmekilde som en varmepumpe er dyr for den enkelte boligejer. Udskiftning til en ordentlig varmepumpe kan nemt ryge op i 100.000 kr.

Set i det lys er det fornuftigt, at der fra 2021 kan ydes et offentligt tilskud til husejere, som vil skifte oliefyret ud. At det så ikke omfatter gamle naturgasfyr, kan jo så undre, hvis man politisk virkelig vil have bugt med dårlige varmekilder.

Men som oftest skal der bruges både pisk og gulerod for at ændre folks adfærd. Derfor gør tilskud det desværre ikke alene.

Oliefyr i nybyggeri er allerede blevet forbudt. Men den kunne tages videre, så huse med oliefyr ikke må sælges videre, før fyret var skiftet ud. Det vil være en omfattende indgriben over for boligejeren. Men engang imellem skal der drastiske midler i brug, før det bliver godt.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.19