23948sdkhjf

It-værktøj som genvej til bedre styring

Licitationen - Byggeriets Dagblad og Mester Tidende har kåret Danmarks mest it-modne håndværksvirksomheder inden for fem vigtige byggediscipliner

It-værktøjer prioriteres i stigende grad i håndværks- og entreprenørfirmaer. Det er jagten på effektive byggeprocesser og muligheden for at forbedre bundlinjen, der får virksomhederne til at rette blikket mod de digitale værktøjer.

Fem vigtige byggediscipliner

It-modenhedskonkurrencen har fokus på fem kerneområder i driften af håndværks- og entreprenørvirksomheder:

Tilbudsgivning:
Virksomhedens brug af it-værktøjer til kalkulation, håndtering af afgivne tilbud, styring af pipeline og ordrebog

Planlægning:
Virksomhedens brug af it-værktøjer til planlægning på dag-til-dag niveau i forhold til ressourcer, planlægning på tværs af projekter, styring af kapacitet på længere sigt, hvornår der er huller i kalenderen, der skal fyldes og hvornår der er for travlt og der derfor skal hentes ekstra arbejdskraft eller de nuværende medarbejdere må overarbejde

Udførelse:
Det handler for eksempel om, at virksomheden bruger arbejdssedler til instruktion så der spares på køreturen forbi kontoret, styring af materialer og materiel til byggepladserne, registrering af forbrug (tid, materialer) til hurtig fakturering, styring af ekstraarbejde, så der bliver oprettet en ny sag til registrering, styring af underentreprenører (hvis man er hovedentreprenør)

Aflevering:
Styring af kvalitetssikring, og egenkontrol, effektiv udbedring af mangler, så der ikke spildes ressourcer på ekstra køretid osv. for at komme tilbage til en gammel sag. Desuden fokus på kundetilfredshed med udført arbejde

Administration:
Effektiv styring af sagerne, når de er vundet i forhold til at få styr på betalingsplaner, aconto-fakturering, opfølgning på sagerne, fremsendelse af faktura så snart arbejdet er udført og stram fokus på likviditet

Både når det gælder tilbudsgivning, planlægning og udførelse af opgaverne og når det gælder aflevering af opgaven samt den bagvedliggende administration, er der nemlig gode muligheder for at forbedre processerne.

Med konkurrencen om at blive Danmarks mest it-modne håndværksvirksomhed, har Licitationen-Byggeriets Dagblad og Mester Tidende i en årrække sat fokus på de digitale værktøjer. Og nu er Danmarks fem mest it-modne håndværksvirksomheder 2019 netop fundet.

- Efter en nomineringsrunde med deltagelse af en lang række håndværks- og entreprenørfirmaer, har vi udvalgt fem vindervirksomheder. Det har igen i år været et stærkt felt af dygtige håndværks- og entreprenørfirmaer og kampen om førstepladsen i de fem kategorier har været benhård, siger chefredaktør Klaus Tøttrup, Mester Tidende.

Han understreger, at konkurrencen ikke har fokuseret på, hvem der har købt mest it-værktøj. Dommerpanelet har derimod forsøgt at afdække hvilke virksomheder der har investeret i IT-værktøj som har gjort en forskel i den daglige drift og som har smittet positivt af på arbejdsrutiner og måske også på bundlinjen.

Interessante perspektiver
Konkurrencen viser igen i år nogle meget interessante perspektiver, når man ser på de styringsmæssige udfordringer i virksomhederne.

- De styringsmæssige udfordringer i forhold til økonomisk styring, ressourcestyring og overblik over sagerne er langt mindre hos de it-modne virksomheder, som har deltaget i konkurrencen, end hos det man kan betegne som de gennemsnitlige håndværksvirksomheder, forklarer Martin Profit Jakobsen fra byggeriets it-rådgivningsfirma Basit, som har stået for indsamling og behandling af data og erfaringer fra de virksomheder, som har deltaget i konkurrencen.

Han forklarer, på baggrund af analyser, at mens ca. 48 pct. af håndværksvirksomheder generelt angiver, at de døjer med tidsregistrering i forhold til for eksempel lønhåndtering, så er det for de it-modne kun 9 pct. Altså en markant forskel på 39 procent-point.

Her er vinderne

Dommerpanelet har kåret følgende
fem virksomheder som vindere af
konkurrencen om at blive Danmarks
mest it-modne håndværksvirksomhed 2019:

Tilbudsgivning: Blikkenslagerfirmaet Steffen Petersen ApS, Viby J
Planlægning: Stricker El-Service ApS, Roskilde
Udførelse: Wils A/S, Silkeborg
Aflevering: Troels Jørgensen A/S, Kettinge
Administration: Murermester Ove Larsen A/S, Vejle

Dommerpanelet består af direktør Mette Glavind, Teknologisk Institut/Byggeri og Anlæg, direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri, adm. direktør Martin Profit Jakobsen fra byggeriets it-rådgivnings-firma Basit samt chefredaktør Klaus Tøttrup, Mester Tidende

- Der er lavet tilsvarende analyser indenfor produktionsstyring, styring af dokumentation og kommunikation. Det viser den samme klare tendens: De it-modne har langt færre styringsmæssige udfordringer, understreger Martin Profit-Jakobsen.

Er godt i gang
I Dansk Byggeri oplever man også virksomhedernes målrettede fokus på effektive it-værktøjer:

- De gamle processer er for alvor på vej ud til fordel for de digitale, siger direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri.

- It-værktøjerne kommer til at påvirke bygge- og anlægsbranchen de kommende år. Andre brancher har over de seneste mange år gennemgået store forandringer. Heldigvis ser vi også, at virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen flytter sig og tager nye it- værktøjer i brug.

Faktisk er rigtig mange af vores medlemmer allerede godt i gang med at udnytte it-værktøjerne i deres forretning, fremhæver Michael H. Nielsen.

Læs dommerpanelets vurderingerStor respekt for byggeriets it-rollemodeller

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11