Energinet vælger Rambøll som miljørådgiver til Danmarks største havmøllepark
Med energiaftalen fra 2018 besluttede Folketingets partier at opføre tre nye havvindmølleparker i Danmark frem mod 2030.
Den første vindmøllepark bliver havmølleparken Thor, der skal ligge i Nordsøen og levere strøm til 800.000 danske husstande.
Thor bliver dermed et stort skridt i Danmarks rejse mod CO2-neutralitet.
Når en så omfattende energiinfrastruktur skal etableres, er et af de første skridt at gennemføre en miljørapport (strategisk miljøvurdering) for at sikre, at projektet gennemføres på en måde, der påvirker miljøet mindst muligt.
Til det arbejde har Energinet, der er ansvarlig for at gennemføre miljørapport og miljøundersøgelser i det omkringliggende farvand, valgt Rambøll.
- Thor bliver Danmarks største havvindmøllepark og er derfor et strategisk vigtigt projekt. Det er afgørende for os at have en miljørådgiver, der har solid erfaring med så komplekse projekter, siger Margot Møller Nielsen, delprojektleder hos Energinet.
Rambøll skal lede en større organisation med specialiserede underrådgivere og ser frem til at arbejde på kæmpeparken:
”Som bæredygtighedsrådgiver er vi meget glade for at kunne hjælpe med at gøre Danmarks største havvindmøllepark til virkelighed. Thor er et eksempel på den størrelse miljøvurderinger som vi kan håndtere, når vi aktiverer vores erfaring og ekspertise på tværs af vores global miljøvurderingsorganisation i Rambøll, siger Mikkel Benthien, Impact Assessment Spearhead Director, i Rambølls forretningsenhed for Miljø & Sundhed.
Den nye park skal hedde Thor efter Thorsminde, som er den nærmeste by på kysten. Selve parken kommer til at blive opført i Nordsøen 20 km fra kysten og vest for Nissum Fjord. Thor får en kapacitet på 800-1000 megawatt og skal tilsluttes elnettet mellem 2024 og 2027.
Forberedelse til fremtidig miljøvurdering (EIA)
Den strategiske miljøvurdering (SEA) og miljøundersøgelserne vil danne baggrund for en fremtidig miljøvurdering (EIA). Rambøll er ansvarlig for den fulde SEA proces for havvindmølleparken inklusive ledningsforbindelser. Derudover vil Rambøll gennemføre miljøundersøgelser for undervandslyd, sejladssikkerhed, og lave feltarbejde for benthos (organismer der lever i og på havbunden) og havpattedyr.