23948sdkhjf

Domea.dk dropper varmemåling til fordel for indeklima

Cirka 1.000 almene boliger i etagebyggerier er i øjeblikket med i et projekt, hvor traditionelle varmeopgørelse er skiftet ud med målinger af indeklimaet. 

Bag forsøget står den almene bygge- og boligadministration Domea.dk, og beboere i København, Svendborg og Haderslev har sagt ja til at deltage. Det skriver Domea.dk i en pressemeddelelse.              

Det gør dem til firstmovers på et område, der har stor betydning for deres eget helbred og for klodens fremtid. 

- Det unikke ved projektets form er, at det med det samme bliver den reelle virkelighed for beboerne. De får indflydelse på både deres boligs sundhed og på regningen, de modtager efterfølgende, fra dag 1, siger direktør for Byggeri og byudvikling i Domea.dk, Charlotte Nørbak, i pressemeddelelsen.

Beboerne får på den måde også et incitament til at leve efter anbefalingerne for et godt indeklima. Opnår de et sundere indeklima, får de en sundere bolig at leve og ånde i. Og det er netop det altoverskyggende formål med projektet: at få sundere boliger.

Den korte udlægning af projektet er, at i stedet for at måle varmeforbruget hos den enkelte beboer, som så får en årlig opgørelse, måler man på kvaliteten af indeklimaet på parametrene CO2, luftfugtighed og temperatur. Beboeren får herefter en månedlig rapport, så vedkommende får mulighed for at ændre sine vaner med det samme ved at følge anbefalingerne for et godt indeklima. Økonomisk set belønner målemetoden beboerens indsats. Jo bedre indeklima, jo lavere regning for den enkelte.

Byggeriet har et ansvar
Projektet skal evalueres om to år, og evalueringen står Statens Byggeforskningsinstitut med professor Lars Gunnarsen i spidsen for. Han vil i høj grad vil kigge på den sundhedseffekt, forsøget har. 

- Det vigtigste, vi har, er den menneskelige ressource og vores sundhed. Vi skal sørge for, at mennesker kan tænke, være kloge og fungere i deres hjem, og det handler om at skabe en bevidsthed hos beboerne, så man ikke ødelægger sig selv og den bolig, man bor i, siger Lars Gunnarsen i pressemeddelelsen. 

Bygningerne i sig selv er nemlig også afhængige af et godt indeklima. Sunde bygninger uden fx fugt giver færre udgifter til vedligeholdelse og mulighed for bedre investeringer. 

- Som boligorganisation ejer vi jo nogle bygninger, og dem er vi interesseret i holder længst muligt. Det kan komme alle beboere til gavn, hvis vi kan spare på driftsbudgettet, fordi der er mindre vedligeholdelse af bygningerne, når vi passer godt på dem, siger Preben Stampe Rasmussen, der ud over at være beboer på Gadekærvej også er formand i boligafdelingen samt næstformand i Boligorganisationen Domea København, som Gadekærvej er en del af. 

Projektet forventes evalueret i efteråret 2021.

Projektet 'Dynamiske varmeregnskaber'

  • Boligafdelingens samlede varmeudgift fordeles ud på de enkelte lejemål efter indeklimamålinger.*
  • Målemetoden har fokus på temperatur, CO2-indhold og luftfugtighed i boligen, i stedet for på hvor meget varme der kommer ud af radiatorerne.**
  • Ved at overholde en række retningslinjer og gode råd som fx at lufte ud jævnligt og holde temperaturen i boligen på mellem 18 og 21 grader, får den enkelte beboer et bedre indeklima.
  • Jo bedre indeklima, jo lavere regning for den enkelte.
  • Regningen kommer en gang om måneden med en tydelig opgørelse over temperatur, CO2-indhold og luftfugtighed.

* Afdelingens samlede estimerede årlige varmeudgifter fordeles ligeligt på årets 12 måneder.

** For hver måned bliver den enkelte lejligheds udgifter fordelt efter areal med tillæg for perioder uden for de anbefalede grænser for CO2, fugt og temperatur. Dog kommer der ikke tillæg for perioder med høje temperaturer om sommeren eller på grund af solskin om vinteren og heller ikke for perioder med høj fugtighed på grund af varm og fugtig udeluft.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109