Nedriver idømmes stor millionbøde ved Østre Landsret
OPDATERET kl. 10.50 med blandt andet en kommentar fra specialanklager Niels Kjærsgaard fra Bagmandspolitiet.
CMP Nedrivning er i dag ved Østre Landsretten blevet idømt en bøde på fem mio. kr. Derudover idømmes ledende medarbejdere hver en bøde på 125.000 kr..
Dommen er en stadfæstelse af en tidligere dom fra byretten.
CMP Nedrivning og de to medarbejdere er dermed blevet dømt for 11 forhold, hvor der er blevet udvekslet prisoplysninger mellem CMP Nedrivning og konkurrenterne Søndergaard Nedrivning samt Kingo Karlsen i årene 2012 til 2013.
- Vi er tilfredse med Landsrettens dom. Det interessante for os er, at den fastslår at lånepriser er en alvorlig overtrædelse af konkurrenceloven også når det foregår blandt underentreprenører. Dermed flugter den med afgørelsen fra Østre Landsret fra d. 21. december 2018 mod Midtsjællands Nedrivning, siger specialanklager Niels Kjærsgaard fra Bagmandspolitiet.
Han fortsætter:
- Det nye er, at det er første gang en juridisk person, i dette tilfæde CMP Nedrivning, som ifalder et ansvar.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra forsvarer Michael Klöcker, der er partner og advokat ved DLA Piper, til denne artikel.
LÆS OGSÅ: Nedriver kæmper for overlevelse i Østre Landsret
De to ledende medarbejdere fra CMP blev ført som vidner onsdag i sidste uge, hvor de erklærede sig uskyldige. De forklarede blandt andet, at de udelukkende fremsendte tilbud til konkurrenterne Søndergaard Nedrivning og Kingo Karlsen, fordi de anså det som et tilbud på opgaver, hvor CMP skulle være underentreprenør.
Anklager Niels Kjærsgaard fra Statsadvokaten have procederet for, at dommen fra byretten som minimum skulle stadfæstes.
Forsvarer Michael Klöcker fortalte under sagen i Østre Landsret, at en stadfæstelse af dommen ville betyde, at CMP Nedrivning lukker.
- CMP er en beskeden virksomhed med en lille omsætning. De er stadig i stand til at tage nye opgaver ind, men har ikke været rentabel i nogle år, og har nu en negativ egenkapital på fire mio. kr. Hvis de får en stor bøde vil selskabet være insolvent og blive lukket, sagde han.
LÆS OGSÅ: Afviser kendskab til lånepriser i ankesag
CMP Nedrivning er en del af den sjællandske entreprenørkoncern Jensen Gruppen.
Sagen er del af et kompleks, hvor der har været rejst tiltale mod i alt syv virksomheder i nedrivningsbranchen og 13 ejere og ledende medarbejdere for priskoordinering..
Overblik: Sådan står kartelsagerne
Flere af de større virksomheder i nedrivningsbranchen har været for retten i 2019 i en større kartelsag. Virksomhederne har stået anklaget for prisudveksling – de såkaldte lånepriser – når de har budt på nedrivningsopgaver. Sagerne har typisk fundet sted i 2012 og 2013.
Sådan står sagerne Tscherning A/S, Villy C. Petersen Entreprise A/S og Brandis A/S har tilsammen accepteret bøder 6,4 mio. kr. i august. Samtidig har tre ledende medarbejdere i virksomhederne accepteret bøder på 125.000 kr. Nedrivningsaktieselskabet J. Jensen er ved Retten i Hillerød idømt en bøde på en mio. kr., og to ledende medarbejder en bøde på hver 25.000 kr. for prisudveksling. Alle tre bøder er anket. Kingo Karlsen A/S og en ledende medarbejder er ved Retten i Roskilde idømt bøde på henholdsvis fire mio. kr. og 125.000 kr. for udveksling af priser med to konkurrenter. De dømte har valgt at acceptere bøden. En far og datter er ved Retten i Hillerød hver idømt en bøde på 300.000 kr. De dømte har valgt at acceptere bøden. En 76-årig tidligere ejer af et enkeltmands-nedbrydningsfirma er ved Retten i Holbæk idømt en bøde på 100.000 kr. Dommen er siden blevet stadfæstet i landsretten, og den 76-årige har forsøgt at få sagen for Højesteret, men har fået afslag. Bagmandspolitiet har valgt at trække anklageskriftet mod Allan Ploug A/S |
Artiklen er en del af temaet Nedriver-sagen.