23948sdkhjf

Da fyret holdt flyttedag

I går eftermiddag rullede det 700 ton tunge Rubjerg Knude Fyr ind på sin nye plads - 70 meter fra skrænten ned til Vesterhavet

Tirsdag valfartede folk fra nær og fjern til Rubjerg Knude Fyr ved Lønstrup i Vendsyssel for at følge flytningen af det 120 år gamle fyrtårn.

Allerede kl. 14 lød opdateringen på Facebookprofilen Fyretflytter, at flytningen gik over al forventning:

"Vi forventer, at fyret allerede når sin slutplacering omkring kl. 15. Herefter ankommer der en betonkanon, som støber fyret fast.

På det tidspunkt, var det blæst lidt op, så det føg med sand på toppen af Rubjerg Knude, med det tog de mange tilskuere sig ikke af.

Fra morgenstunden var de strømmet til, og flere havde taget kaffe med, for der var udsigt til, at flytningen ville vare omkring 10 timer. Det blev kun til seks.

Skaber fascination
Flytningen af Rubjerg Knude Fyr fascinerer og skaber drama, siger turisme- og oplevelsesforsker Peter Kvistgaard, Aalborg Universitet.

- Det har alle ingredienserne, der skal til for at skabe stemning og spænding, siger Peter Kvistgaard til Ritzau og sammenligner med en veldrejet serie på streamingtjenesten Netflix. Det skyldes tre faktorer, påpeger han:

Den spektakulære natur, dramaet om hvorvidt fyret overlever flytningen og så persongalleriet bag flytningen.

Det er endnu uvist, hvor mange der har fulgt begivenheden, siden flytningen af fyret blev indledt tirsdag morgen kl. 9. Hjørring Kommune har tidligere skønnet, at begivenheden ville kunne trække op mod 25.000 tilskuere over hele dagen.

Lokal murermester
Folks interesse og sympati for fyret bliver ifølge Peter Kvistgaard kun større af, at det er en lokal murermester, der står i spidsen for opgaven med at flytte fyret.

- Ud over dramaet om, hvorvidt fyret overlever flytningen, er der tilmed en spændende karakter i form af den lokale murermester (Kjeld Pedersen, red.), der giver personlighed og troværdighed til det hele. Det er en person, man kan identificere sig med.

- Det er ikke en politiker, men én som ved noget om konkret at flytte 700 ton, siger Peter Kvistgaard til Ritzau.

Med flytningen af fyret vil det være fremtidssikret de næste 30 til 40 år.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111