23948sdkhjf

Gammel teknik i nyt BIG-byggeri på Aarhus Ø

Aarhus Ø har fået 21 nye, fritliggende badehuse ud mod havnepromenaden. Husene, der er en del af Bjarke Ingels Groups, BIG, boligprojekt AARhus, skiller sig markant ud fra almindelige beboelsesbygninger. 

De er nemlig underlagt helt særlige krav om kreativ og mangfoldig anvendelse. Det betyder blandt andet, at man som køber af et badehus forpligter sig til mindst ti dage om året at lave et offentligt, publikumsorienteret arrangement i huset, ligesom man ikke må have trukket gardinerne for, når man ikke er i huset. Det skal nemlig altid være muligt at se, hvad husene bliver brugt til. 

Det er dog ikke kun rent funktionelt, at badehusene bryder med principperne. Også arkitektonisk og byggeteknisk er BIG gået uden om standardløsningerne. Mest iøjnefaldende er her husenes beklædning, der består af en helt speciel type opvarmet og brændt træ, som er leveret af Frøslev Træ og er forarbejdet af firmaet Burnt Wood.

- Brugen af brændt træ i en arkitektonisk sammenhæng er en gammel tradition kendt fra Japan, hvor teknikken har været brugt i mange år. Når træets overflade brændes, skabes en naturlig imprægnering, hvilket gør træet vedligeholdelsesfrit. Dette i samspil med det sorte, brændte udtryk bevirker, at det både æstetisk og praktisk er et super attraktivt materiale at arbejde med, fortæller Søren Martinussen, senior architect hos BIG, i pressemeddelelsen. 

Badehusene er tegnet, så de er helt åbne mod sydvest for at udnytte lyset og den attraktive udsigt til vandet, industrihavnen og Aarhus Midtby. Samtidig er bagsiden af husene helt lukket af. Her er de nemlig beklædt med det brændte træ i et roterende mønster med aflange udskæringer – og det er der en helt særlig grund til: 

- Udfordringen med denne facade var, at selvom det er badehusenes bagside, så er det den side, der er eksponeret for beboerne i AARhus-boligerne. Opgaven var derfor at tegne en facade i 100 procent brændt træ uden vinduesåbninger, som rent arkitektonisk ville være en fryd for øjet for beboerne i AARhus og alle forbigående. Den løsning fandt vi i det roterende mønster, som iscenesætter det brændte træ på kreativ vis, uddyber Søren Martinussen. 

Opfundet til opgaven
Det mørke, brændte træ, der nu pryder havnekajen, har været igennem en længere proces for at blive modstandsdygtigt over for det hårde havnemiljø: 

- Det er jo et ekstremt hårdt miljø, badehusene står i. Derfor valgte BIG at bruge vores Frøslev Heatwood. Det er termobehandlet træ, der er varmet op til 212 grader for at trække alle sukkerstoffer ud. Det sikrer, at cellerne i træet lukker sig og stopper med at arbejde. Resultatet er, at træet hverken udvider eller trækker sig sammen, som tiden går – og det er selvfølgelig med til at øge holdbarheden markant, siger Carsten Pedersen, projektchef hos Frøslev Træ. 

For at ramme det brændte udtryk til beklædningen af facaderne, som BIG ønskede, fik træet også en brænding med afsæt i den gamle, japanske Shou Sugi Ban-teknik. Det medførte, at træet svulmede op og fik den flotte, mørke overflade, som nu kendetegner badehusene.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125