23948sdkhjf

DR Byen bliver grønnere: Medieby kører længere på literen

Central styring af vand- og energiforbruget i DR Byen giver store besparelser. Erfaringer fra et projekt i FN Byen i København giver pote og sikrer diskrete adfærdsændringer hos de ansatte

En 20 procents besparelse på det samlede vandforbrug, og en 24 procents varmebesparelse siden 2013.

Det er de vellykkede og synlige resultater i DR Byen i Ørestaden, efter at den relativt nye bygning - der inklusiv Koncerthuset stod færdig i 2010 - har gennemgået en teknisk og installationsmæssig renovering.

Hovedfokus har været på energiforbrug, vand, el og varme.

- Der arbejder 2.800 mennesker i DR totalt, de fleste i DR Byen i hovedstaden, så det er noget, der kan mærkes, fortæller projektleder Nicki Pagh Børgesen fra DR Byens Ejendomme & Service.

Rationelle besparelser
Sammen med driftstekniker Morten Pasby Christensen fra DR Byen og energirådgiver Claus Dennis fra FM Mattsson Mora Group, der blandt andet har leveret armaturerne, har Nicki Pagh Børgesen gennemgået bygningen med tættekam, for at finde de mest effektive og rationelle besparelser. Og det lykkedes, med en blanding af sensorstyrede og mekanisk styrede armaturer i køkkener, toilet og bad. Med i alt 790 nye armaturer og 147 nye blandingsbatterier til DR’s brusere - alt sammen for en i den sammenhæng beskeden udgift på 1,5 mio. kr. - er det store mediehus ført sikkert frem mod en endnu mere bæredygtig fremtid.

- Det har været vigtigt at holde fokus på det store billede, siger Nicki Børgesen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

- Derfor er disse tiltag med at kigge strategisk på det totale energiforbrug en del af en større fortælling om drift, driftsregnskaber og brugeradfærd. Og så hjælper det jo også, at tilbagebetalingstiden kun er tre-fire år, siger han.

Foran med et godt eksempel
Projektet i DR Byen minder om et tilsvarende i FN-Byen i København.

Her tog den internationale organisation sin egen medicin, da et af de afgørende punkter i FN’s i alt 17 verdensmål for en bæredygtig udvikling er nummer seks "Rent vand og sanitet".

Og skal man gå foran med et godt eksempel, styrker det troværdigheden, hvis man selv kan fremvise gode vand-regnskaber. Helst i FN’s bygninger i hele verden.

På samme måde er der i sagens natur stort fokus - og mediebevågenhed - på DR.

- Derfor er vores sag med FN Byen et godt sammenligningsgrundlag, siger Claus Dennis til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Han tilføjer, at netop erfaringerne fra FN Byen var noget, der blev brugt i både testperioden hos DR, og ved den efterfølgende installation.

Som FN Byen i den københavnske bydel Nordhavn, er også DR Byen en relativt ny bygning; men alligevel var der væsentlige besparelsespotentialer.

At ændre folks adfærd
En af nøglerne til succes var, at DR’s driftsafdeling overtog styringen af huset, efter et par eksperimenter med mere individuel styring.

- Vi har haft succes med "nudging" ved hjælp af diskrete ændringer i installationer også at ændre folks adfærd, siger Nicki Børgesen.

Og forbruget er faldet væsentligt, ikke bare på vand, der var en særlig udfordring, fordi vandtrykket er højt, da det varme vand skal ud i alle kroge af den store bygning.Men også på Elforbruget.

- Før vi gik i gang med en mere strategisk tilgang til energibesparelser, i 2010, var DR’s samlede elforbruget på 30.000 MWh. Nu nærmer vi os 21.000 MWh, siger Nicki Børgesen.

Samlet set har DR Byen i perioden sparet 25 pct. på elforbruget.

- Det skyldes, at vi i høj grad har skiftet til behovsstyrede installationer og udstyr, som for eksempel LED-lyset og ventilation. Vi har med andre ord fået bygningsmassen til at køre længere på literen og er ved at indføre energiledelse. Samtidigt har vi fokus på flere af FNs verdensmål, siger han.

Claus Dennis fra FM Mattsson Mora Group er enig:

- Hver bygning, vi arbejder med, har sit eget individuelle særpræg. Det er også derfor, at disse store projekter kræver en lang indkøring og lange testperioder. Det handler om at være grundige i tilpasningen af projektet. Det tager tid at afdække, hvad behovet hos DR’s medarbejdere for eksempel er.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.128