23948sdkhjf

Konkursbo: Ejer hævede millionudbytter med voldgiftssag hængende over hovedet

Kurator undersøger, om pengene kan kræves tilbagebetalt

Den tidligere ejer af konkursramte Ugilt Savværk A/S Kenneth Jepsen har i forbindelse med regnskabsårene 2017 og 2018 hævet et samlet aktieudbytte på 15,8 mio. kr., samtidig med at selskabet siden 2017 var involveret i en voldgiftssag, hvor det konkursramte selskab som underentreprenør kunne blive ramt af et krav på over 40 mio. kr..

Den seneste udbyttebetaling er på i alt 14,3 mio. kr.. Den blev godkendt på en generalforsamling i Ugilt Savværk så sent som 14. juni i år.

Kun tre uger senere afgjorde voldgiftsretten, at Ugilt Savværk skulle betale en erstatning på 45 mio. kr., et krav, som selskabet slet ikke kunne indfri. Kort tid efter erklærede Ugilt Savværk sig selv konkurs ved Skifteretten i Hjørring.

Skal måske betales tilbage
Nu undersøger advokat Jens Pontoppidan, der er kurator i Ugilt Savværks konkursbo, om ledelsen i det konkursramte selskab har handlet ulovligt ved at udlodde millionbeløb i de to seneste regnskabsår, og om boet kan kræve pengene tilbagebetalt.

Ledelsen i et selskab har i nemlig i henhold til lovgivningen pligt til at sikre, at selskabet har kapital nok til at dække nuværende og fremtidige forpligtelser.

Spørgsmålet er her, om ledelsen i Ugilt Savværk har overtrådt denne bestemmelse ved at tillade aktieudbytter, som var så store, at selskabet ikke kunne dække forpligtelsen, hvis voldgiftsrettens kendelse skulle gå Ugilt Savværk imod.

"På baggrund af at der siden 2017 har verseret en voldgiftssag mod selskabet med en værdi af over kr. 40.000.000,00, er det på det foreliggende grundlag konkursboets opfattelse, at foretagne udbyttehævninger kan være i strid med bestemmelserne i selskabsloven om bestyrelsens og direktionens ansvar og muligvis i en sådan grad, at der kan fremsættes krav om tilbagebetaling", konkluderer kurator i en redegørelse, som Nordjyske er i besiddelse af.

- Ingen odiøs bagtanke
Advokat Jesper Langsted afviser i et brev til kurator, som Nordjyske har set, enhver "odiøs bagtanke" bag Kenneth Jepsens udbyttehævninger i Ugilt Savværk.

Udbyttebetalingen i Ugilt Savværk har ifølge advokaten bygget på det princip, at egenkapitalen skulle være nogenlunde uændret fra regnskabsår til regnskabsår.

Når overskuddet har været stort, blev der trukket tilsvarende flere penge ud i aktieudbytter. Det gjaldt for eksempel for et ekstraordinært udbytte på 11,8 mio. kr. i regnskabsåret 2018, som stammede fra en gevinst på salg af en del af Ugilt Savværks aktiviteter.

Kendelse var overraskelse
Advokaten afviser, at ledelsen i Ugilt Savværk burde have forudset, at voldgiftsretten ville rette et erstatningskrav på 45 mio. kr. mod Ugilt Savværk.

Virksomheden havde i sine salgs- og leveringsbetingelser som sædvanligt begrænset sin erstatningspligt til de 5,8 mio. kr., som ordren i sagen for voldgiftsretten var på.

Derfor kom det som en stor overraskelse for Ugilt Savværk, at voldgiftsretten i sin kendelse fra juli i år pålagde virksomheden en erstatningspligt på 45 mio. kr., altså langt mere end de 5,8 mio. kr..

- Det havde vi slet ikke set komme, siger Kenneth Jepsen.

Rådgivers forventning
Hans opfattelse byggede på de tilbagemeldinger, han havde modtaget fra den advokat, som repræsenterede Ugilt Savværk under voldgiftssagen.

Advokaten erklærede i forbindelse med udarbejdelsen af Ugilt Savværks årsregnskaber, at han forventede, at virksomheden ville vinde sagen. Og hvis sagen skulle ende med et nederlag, så ville erstatningen blive på maksimalt de 5,8 mio. kr., mente advokaten.

- Dem ville vi nemt have kunnet betale, siger Kenneth Jepsen.

Virksomhedssalg var ok
Før Ugilt Savværk erklærede sig konkurs, blev virksomhedens aktiviteter solgt til et nystiftet selskab, som Kenneth Jepsen også er ejer af.

Denne transaktion sætter kurator indtil videre ikke noget spørgsmålstegn ved.

"På det indtil nu gennemgåede materiale ses der ikke at kunne rejses krav eller fremsættes indsigelser mod overdragelsen", konkluderer kurator i sin redegørelse. 

Tidslinje

2017 : Ugilt Savværk bliver part i en voldgiftssag til 40 mio. kr. om brugen af MgO-plader i forbindelse med en leverance til et boligbyggeri på Sjælland. Sagen er én af flere om brugen af MgO-plader, som virksomheden er involveret i.

14. juni 2018
: En generalforsamling i Ugilt Savværk godkender udbetaling af et aktieudbytte på 1,45 mio. kr. til ejeren, Kenneth Jepsen.

19. juni 2019
: En generalforsamling i Ugilt Savværk godkender udbetaling af et aktieudbytte på i alt 14,3 mio. kr., herunder et ekstraordinært udbytte på 11,8 mio. kr.

Juli 2019
: Voldgiftsretten dømmer Ugilt Savværk til som underentreprenør at betale en erstatning på 45 millioner kroner i ovennævnte sag.

Juli 2019 : Kenneth Jepsen gennemfører herefter en virksomhedsoverdragelse til et nystiftet selskab Ugilt Spær A/S, som han også ejer.
22. juli 2019: Ugilt Savværk indgiver konkursbegæring.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.114