23948sdkhjf

Den første arkitekt på Mars

Som en arkitekturens løfteraket vil BIG ind i fremtiden. Og det kan ikke gå hurtigt nok. I slipstrømmen kan publikum på en ny udstilling få et glimt af en fascinerende skabertrang

Arkitekten Bjarke Ingels og hans verdensberømte tegnestue BIG tager legen alvorligt.

Så lad os bare begynde med det vigtigste: Tag dine børn og børnebørn med på stjernearkitektens nye udstilling "Formgivning", der frem til januar kan opleves i Blox i København.

I et af de første udstillingsrum er der hældt tusindvis af legoklodser i en stor pool, der indbyder til kreativitet - helt i legebarnet Bjarke Ingels’ ånd.

Og med i alt 71 projekter viser arkitekten, hvorfor det kan betale sig at tænke stort, og ikke altid blive på jorden - bogstavelig talt.

For gennem historiske nedslag - faktisk helt tilbage til Big Bang! - kan gæsterne i Dansk Arkitektur Centers nye glaskatedral, Blox, opleve en verden designet af menneskelige kræfter - fra formgivningens begyndelse til nu og i fremtiden, der i BIG’s streg byder på både Mars-baser, kunstig intelligent og avancerede byggerobotter.

- Arkitekter arbejder med at formgive verden. De streger, der bliver tegnet i dag, er med til at formgive den fremtid, som vi og kommende generationer skal leve i. Med den magt følger et stort ansvar, siger den 44-årige arkitekt, hvis tegnestue er blevet internationalt kendt på at bryde grænserne for, hvad arkitektur er og kan.

De skaber sløjfeformede museer, spiralformede højhuse, skibakker på toppen af forbrændingsanlæg og verdens hurtigste transportmiddel.

Alt sammen noget, man kan opleve og nærmest blive helt svimmel af, i de højloftede omgivelser.

Ustyrlig skabertrang
Sanse- og farveindtrykkede er massive, og lys, lyd og levende billeder, blandt andet med Bjarke Ingels i naturlig størrelse på flere etager, øger indtrykket af grandiositet og ustyrlig skabertrang.

Som en arkitekturens løfteraket har virksomheden tydeligvis gennem årene sat sig det mål at komme op, ud og ind i fremtiden, hellere i dag end i morgen. Til det formål er hele den hollandsk-tegnede Blox, der i sig selv sprænger alle rammer, brugt optimalt.

”I stedet for at forsøge at forudsige fremtiden har vi som mennesker muligheden for at forme vores fremtid"
Bjarke Ingels, arkitekt og
stiftende partner, BIG

Det er opsigtsvækkende, at den bygning har kunnet vække så meget opsigt, mener Bjarke Ingels, der arbejdede med Koolhaas fra 1998-2001 og kalder ham »verdens nok mest betydningsfulde arkitekt lige nu«.

Og som han har sagt til Berlingske:

- Jeg cykler nogle gange gennem Blox, og jeg synes, det er en fed oplevelse. Hvis du sejler op og ned ad havnen, synes jeg, den falder godt ind i forhold til farverne. Så modstanden undrer mig. Men jeg tror helt klart, at når folk er begyndt at slappe lidt af, vil deres holdning ændre sig, siger han om bygningen, som de fleste anmeldere har været enige om at kalde et ufølsomt og alt for stort kontorbyggeri-lignende skrummel uden fornemmelse for omgivelserne.

Flere - herunder denne skribent - mener dog, at Blox vinder ved nærmere eftersyn. Ikke mindst når man træder indenfor og oplever de fleksible rum, følelsen af lys, og åbenhed samt ikke mindst udsigten over København.

Ingen særlig stil
Netop i de omgivelser kommer BIG-udstillingen til sin ret. Det er storladent og imponerende i al sin skabervælde. Men det bliver aldrig vulgært.

Bjarke Ingels’ blå bog

1974 : Født den 2. oktober i København
2001 : Medstifter af PLOT Architects
2005 : Grundlægger af Bjarke Ingels Group
2010 : Åbner kontor i New York
2011 : Wall Street Journal udnævner Bjarke Ingels til »The Innovator of the Year«.
2016 : Udnævnt til at være blandt de 100 mest indflydelsesrige mennesker i verden af TIME Magazine.
Modtager af Dannebrogsordenen (2018).
2019 : Åbner kontor i Barcelona og etablerer BIG L E A P (Landscape, Engineering, Architecture & Product).

Har undervist på bl.a. Harvard, Yale og Columbia University samt på arkitektskolen i København.

Er forlovet med den spanske arkitekt Ruth Otero. Sammen har de sønnen Darwin på et halvt år.

Dertil er de mange indblik i troldmandsværkstedet for fascinerende - selv om man godt nok skal lægge hovedet tilbage for at få det hele med.

Selv mener arkitekten, at man ikke kan tale om særlig BIG-stil: Han og hans medarbejdere tegner bygninger, der er triangler, cirkler eller firkanter. Der bliver arbejdet med den specifikke situation og sted, hvis det er det, der skal til:

- Det ville være forfærdeligt, hvis du kun kunne bygge en bestemt slags bygninger, som han siger.

Interesserer man sig for rumfart er udstillingen lidt af et drømmeland, der understreger, at arkitektur kan bryde alle grænser - og med DAC-direktør Kent Martinussens ord "skabe nytænkende arkitektur og genopfinde arkitekturens værdi". Der er sågar et bud på, hvordan vi skal bebo Mars.

- Robotter vil ankomme til byggepladserne. For som det er nu, designer vi, og afleverer fortsat vores tegninger, til folk med værktøjet, sagde Bjarke Ingels ved presserundvisningen, hvor han også kunne fortælle, at den ambitiøse marskoloni er planlagt til at huse 100.000 mennesker i år 2117, siger Bjarke Ingels.

Tre kapitler
Udstillingen fortælles i tre kapitler: fra Big Bang op igennem nutiden og helt ud i fremtiden. Det første der møder os, er en tidslinje i og langs trappen op til udstillingslokalerne, som starter med Big Bang - universets fødsel for 14 milliarder år siden. Tidslinjen viser, hvordan formgivning har været en afgørende del af klodens udvikling og fortsat er det.

På vejen kan gæsterne træde ind i Guldgalleriet, hvor man omgivet af 25 BIG-bygninger i Lego selv kan samle sine egne Lego-bygninger.

Herefter går turen til en miniatureby af nye spændende arkitekturværker i form af banebrydende bygninger og byplaner, og endelig en rejse ud i fremtiden. Her kan man blandt andet få et nærmere kig ind i fremtidens byggeteknikker med robotter, AI og 3D-print samt bud på, hvordan vi i fremtiden kan bo på Mars.

- Vores samarbejde med Nasa, FN, SpaceX kan måske endelig give os det overblik over vores egen planet, så vi kan udforme en masterplan for håndtering af klimaforandringerne. Indtil nu er det kun få astronauter, som har set jorden udefra, men teknologien betyder, at vi nu alle sammen kan få et langt større overblik, siger han.

Ikke kun æstetik
For Bjarke Ingels og BIG handler det med andre ord om at illustrere - nu ikke kun for kunderne men for os alle - hvordan man giver form til fremtiden.

- Vi vil helt konkret give form til den verden, folk kunne tænke sig at bo og leve i i fremtiden. Det er det, vi gerne vil med udstillingen. At minde alle om, at design og arkitektur ikke bare handler om æstetik, om stil og smag. Men også om en vigtig diskussion - i og med, at vi som arkitekter hverken har politisk eller økonomisk magt, men indflydelse på andre planer - nemlig, hvad er det for en verden, vi vil give form til og efterlade til kommende generationer, siger Bjarke Ingels til Arkbyg.

Teamwork
Om formålet med udstillingen siger arkitekten blandt andet, at det er BIGs forsøg på at give et glimt af vores fremtid om fem, 10 og 50 år.

- I stedet for at forsøge at forudsige fremtiden har vi som mennesker muligheden for at forme vores fremtid.

Og midt i det, der kunne ligne en hyldest til én enkelt "starchitect", understreger Bjarke Ingels værdien af teamwork.

- Ja, jeg har mange idéer, men mit job er at sørge for, at den bedste idé er den, vi forfølger - uanset hvem der har fundet på den; det, der betyder noget, er, at vi alle sammen arbejder sammen om at få den realiseret, siger han.

Derfor bliver der også brugt meget tid i BIG på idéer, der ikke bliver til noget, da det kan være et vigtigt skridt til at finde ud af, hvad der rent faktisk kan realiseres.

- Og så kan du overhovedet ikke gå amok. Der findes ikke en kunstart, der er mere begrænset af regler og budgetter end arkitektur. Derfor kan du med fordel starte med at sætte dig ind i begrænsningerne. Jeg kan sammenligne det med selvforsvarskunsten, hvor du skal vende modstanderens styrke til din egen fordel, siger Bjarke Ingels til Arkbyg. ///

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172