23948sdkhjf

Teglproducents levende murværk baner vej for kunst i byggeriet

Specialfremstillede, "levende" mursten vækker interesse blandt arkitekter

Mure udsmykket med kreative mønstre og motiver. Mure opført i specialfremstillede mursten, der er formet, så de danner lys- og skyggevirkninger alt efter dagens gang og vejrskiftet. Dét er, hvad der møder øjet i kunstudstillingen ”Levende Murværk” på Cathrinesminde Teglværksmuseum i Sønderjylland. 

Egernsund Tegl står bag det ”Levende Murværk”, som lanceres i forbindelse med det sønderjyske teglværkets 125-års jubilæum. Det er blevet til i samarbejde med Karen-Lisbeth Rasmussen, der er keramiker og kunstner. 

Hun producerer minimursten på sit eget lille teglværk hjemme i atelieret. Herefter fremstiller Egernsund Tegl de færdige sten, som er fire gange større end miniature-udgaverne, skriver teglproducenten i en pressemeddelelse. 

Det ”Levende Murværk”

Specialmurstenene, der indgår i ”Levende Murværk” p åCathrinesminde Teglværksmuseum, er designet i samme grundformat som almindelige mursten, så de kan bygges sammen. Men på forsiden er de buede, spidse eller skrå, og det har en tydelig effekt, så de giver indtryk af at træde ud i rummet i geometriske figurere.

Udstillingens budskab er klart: Tegl er ikke kun noget funktionelt, men kan også tilføre byggeriet en æstetisk og kunstnerisk merværdi.

Arkitekterne ser muligheder i materialet
Interessen for de specialfremstillede mursten er også nået ud til en række arkitekter. 

- Vi ser en klar interesse blandt arkitekterne. Vi har i foråret udført en e-mail-undersøgelse, hvor vi har henvendt os til en række af landets store tegnestuer og spurgt ind til deres mening om ”Levende Murværk”. Samtlige arkitektfirmaer har givet positiv feedback, og flere har givet udtryk for, at de ønsker at bruge teglet, fortæller Søren Heinrichsen, der er arkitektrådgiver hos Egernsund Tegl. 

Arkitektrådgiverens vurdering er, at de adspurgte arkitekter ser muligheder for at udfordre de gængse byggekonventioner og vise alternative, kunstneriske måder at bruge tegl på. 

Verdensmester bygger med
Det alternative tegl har også vakt interesse hos eliten inden for murerfaget.

Nicolai Asmussen, der i 2011 vandt titlen som 'verdens bedste murer' ved WorldSkills, skal bygge en kunstinstallation med specialmurstenen. 

- Det drejer sig om en syv meter lang, halvrund læmur, der danner kunstneriske mønstre i forskellige farver og har både en scene og siddepladser indvendigt. Muren skal opføres i skolegården på Ikast Nordre Skole som led i en større renovering, fortæller Karen-Lisbeth Rasmussen om projektet, der skal gennemføres til efteråret.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.101