LICITATIONEN MENER: Klimasikring kræver (også) nytænkning
Klimasikring er med de seneste års heftige storme og forhøjede vandstand i mange byer blevet et stort emne i mange kommuner. Og i den igangværende valgkamp er klimaspørgsmålet også blevet et tema.
Nu har en ny rapport fra Danmarks Tekniske Universitet kastet nyt lys over de miljømæssige følger af de efterhånden mange løsninger til klimasikring af de danske byer. Rapporten viser, at miljøpåvirkningerne samlet set er størst ved systemer baseret på rørlægninger under jorden, hvor miljøet især belastes ved produktion og bortskaffelse af plast- og betonrør.
Heldigvis har flere af landets kommuner i en del år arbejdet på alternative løsninger til klimahåndtering. Roskilde Kommune tænkte ved anlæggelsen af Rabalder Parken i den nye bydel Musicon regnvandsaspektet ind ved etableringen af tre store regnvandsbassiner. Når der ikke er regn, bruges parken som en skaterpark og til rekreative formål og danner på den måde en effektiv klimasikring.
Og i Viborg har man man gjort noget lignende det samme ved Søhøjlandet, hvor boldbaner og rekreative områder er designet til at blive oversvømmet ved monsterregn.
Så der er heldigvis tænkt nye veje i håndteringen af de stigende regnmængder. Og forhåbentlig tænker producenterne af rør, beton og lignende produkter til klimahåndtering det samme. For klimaudfordringer bliver jo ikke mindre. Derfor bør innovationen inden for dette område højnes. Klimahåndtering skal jo ikke give flere miljøproblemer. Tværtimod skal det give færre.
Artiklen er en del af temaet Lederen.