Den digitale fremtid
Tirsdag 7. maj var op mod 100 engagerede folk fra byggeriet til temamøde i Bloxhub om den digitale strategi for byggeriet. Molio, Dansk Byggeri, Bloxhub og InnoByg var værter, og det var en rigtig god oplevelse, som tegner godt for den videre udvikling af byggeriets digitalisering.
Mødet havde afsæt i transport-, bygnings- og boligministerens udspil til en ny strategi for det digitale byggeri, og øvelsen gik ud på at finde frem til, hvem der gør hvad i forhold til de nye initiativer.
Så hvordan formår vi at komme til Next Level - som var dagens arbejdstitel. Og hvordan hjælper vi den digitale transformation videre på den mest effektfulde måde?
Det kom der mange gode bud på. Og forhåbentligt - som planlagt - et samlet Digitalt Manifest, hvor vi på tværs af branchen forsøger at følge op og tage action.
Mødet blev indledt med interessante oplæg fra styrelsen og en bygherre, der er i fuld gang med at bygge et nyt hospital med digitalisering som kompetencekrav i alle led af byggeprocessen, spændende.
Frit flydende data
Mit eget budskab var på dagen - og det er det stadig - at vi skal sikre, at data kan flyde frit mellem aktørerne i byggeriet. Det er ikke problemfrit, men det er nødvendigt, hvis vi for alvor vil have gang i digitaliseringen i byggeriet. Og det var der flere af paneldeltagerne, som var enige i.
Det er kendetegnende for byggesektoren i bredeste forstand, at der er forskrækkelig mange aktører inde over, når byggeriet skal planlægges, bygges og driftes. Der produceres mange data i hvert led, og der sker rigtig mange overleveringer af data gennem de faser, der virkeliggør en ny bygning.
Derfor er det ikke bare vigtig at lade data flyde. Oveni skal disse data ved overleveringer også kunne afkodes gennem et fælles sprog, og det kræver ens definerede ord, begreber og standarder.
Det er en kerneopgave for Molio, som uvildig part på tværs af værdikæden, at være med til at sikre, at aktørerne anvender de samme digitale strukturer, og at de har adgang til og bruger de samme informationer, beskrivelser og egenskaber. Molio er sat i verden for at være med til at formidle og sikre, at disse udvikles, så de matcher brugernes krav og forventninger.
Digital vaskemaskine
Jeg kalder opgaven en "digital vaskemaskine" på et vaskeprogram med åbne internationale IFC- og BuildingSMART-udvekslingsformater, hvor der kommer styr på egenskaber og beskrivelser.
Det handler altså om at skabe digitale kompetencerum med et fællessprog, der som enzymer trænger igennem og løsner op til alle aktører i byggeriet. På det grundlag kan hver især så bygge ovenpå med egen BIM-software.
Det handler samtidig om at få sammenhæng mellem den digitale information og de forretningsmæssige processer, som information og data skal bruges i. Altså den klassiske pointe med "follow the money".
Derfor bør vi få skabt et forretningsbaseret grundlag for at vælge digitaliseringen, fordi den giver værdi. Vi skal altså ikke digitalisere for digitaliseringens egen skyld. Eller endnu værre - skabe data, der kun gør gavn for den enkelte aktør i byggeriets værdikæde.
Input og output
Molio udgav i 2018 et digitalt barometer med interviews, der indikerede, at det næppe er topledelsen, som man skal forvente rykker hurtigst i forhold til at skabe en digital kultur med nye samarbejdsformer.
Det understreger, at vi har en opgave, hvor det er vigtigt at følge og omsætte de digitale strategier til produktive input i virksomhederne. Lige som det er vigtigt at formidle de positive output af digitalisering til samfundet og - ikke mindst - på virksomhedernes bundlinje.
Mit håb er, at det engagement og samstemmende forpligtelse, der kom til udtryk ved temamødet 7. maj, kan blive omsat til en målrettet implementering af mange af de 18 konkrete strategielementer, som indgår i ministerens strategi for det digitale byggeri. Alle aktører i byggeriet fortjener, at vi løfter digitaliseringsniveauet til next level.
Artiklen er en del af temaet Debat.