Forsinket museumsbyggeri er klar til byggestart
Efter længere tids arbejde med at få budget og projekt til at passe sammen kan byggeriet af det nye Statens Naturhistoriske Museum i Botanisk Have i København nu officielt gå i gang.
Torsdag har Vejdirektoratet og Per Aarsleff A/S, der er henholdsvis bygherre og hovedentreprenør, indgået en igangsætningsaftale på det 30.000 kvm-store museumsbyggeri, der har et totalbudget på cirka 1 mia. kr.
– Med dagens underskrivelse er vi nu klar til at gå i gang med det store museumsbyggeri i Botanisk Have. Vi glæder os til at komme i gang med dette fantastiske og spændende byggeri, siger projektchef Hanne Alrø fra Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.
Udskudt et år
Byggestart kommer noget senere end ventet.
Aarsleff blev tildelt hovedentreprisen i november 2017, og dengang forventede man, at byggeriet skulle sættes i gang i efteråret 2018.
Lang optakt
Københavns Universitet besluttede i 2004 at samle Botanisk Museum, Zoologisk Museum og Geologisk Museum til Statens Naturhistoriske Museum, der nu skal fortsætte i nye lokaler på 30.000 kvm i Botanisk Have
Totalrådgiver på projektet er et team bestående af Lundgaard og Tranberg Arkitekter A/S i samarbejde med arkitekt Claus Pryds, og EKJ Rådgivende Ingeniører A/S, der vandt projektkonkurrencen i 2013 Dengang forventede man, at det nye museum skulle stå klar i 2017, men det har taget lang tid at få finansieringen på plads I november 2017 blev Aarsleff udpeget som hovedentreprenør, og den efterfølgende samprojektering endte med, at den økonomiske ramme på 1.012 mio. kr. måtte øges i et niveau, der tidligere har været oplyst til 50-80 mio. kr. De eksisterende bygninger i haven skal bevares og bindes sammen af lette glasbygninger, mens størstedelen af nybyggeriet skal placeres under jorden ved den gamle Polytekniske Læreranstalt ved Sølvtorvet. Desuden skal der anlægges en stor glasdome over jorden til udstillinger |
Men som Licitationen - Byggeriets Dagblad tidligere har beskrevet, har det taget længere tid i projektoptimeringsfasen at få museumsbyggeriet skåret til, så risici, budget og reserve har den rette balance.
Tidligere på året fik Licitationen oplyst, at der blev fundet besparelser i optimeringsperioden, men ikke i tilstrækkeligt niveau, og det derfor har været nødvendigt at hente yderligere 50-80 mio. kr.
Den lange optakt indebærer også, at byggeperiodens afslutning er skubbet et år fra 2021 til ultimo 2022/primo 2023.
Halvdelen under jorden
Byggeriet af Statens Naturhistoriske Museum finansieres af Københavns Universitet og store donationer til universitetet fra Villum Fonden, Novo Nordisk Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt Det Obelske Familiefond. Desuden bidrager staten til finansieringen af det nye museum.
– Med et nyt naturhistorisk museum sikrer vi den naturhistoriske forskning de bedst mulige rammer for at formidle naturvidenskaben til et bredt publikum og fremme indblik i naturens mangfoldighed og kompleksitet. Københavns Universitet har drømt om et nyt museum i mange år, og vi krydser fingre for en sikker gennemførsel af byggeriet uden forsinkelser, siger rektor Henrik C. Wegener fra Københavns Universitet i pressemeddelelsen.
Det nye museum samler de eksisterende Københavns Universitets Zoologisk Museum, Geologisk Museum og Botanisk Museum. Af de samlede 30.000 kvm vil halvdelen være i eksisterende bygninger Sølvtorvskomplekset, og størstedelen af de nye kvadratmeter bliver bygget under jorden.