Ny rapport: Så hårdt bliver vejene slidt

Hvordan påvirkes vejene af de bæltekøretøjer og gyllevogne, der i dag kører på dispensation - i forhold til de i dag tilladte køretøjer, herunder særtransporter?
Det har Vejdirektoratet undersøgt i samarbejde med blandt andre Landbrug & Fødevarer.
De har gennemført en række praktiske forsøg med måling af vejslidseffekter fra udvalgte landbrugskøretøjer på mindre veje, og det har nu resulteret i en ny rapport.
Forsøgene er foretaget på korte udvalgte strækninger, et begrænset antal vejtyper og -belægninger og med flere sæt accelererede testkørsler.
Lastfordeling og dæktryk
Sammenfattet viser forsøgene at tunge køretøjer og bæltekøretøjer generelt er hårde ved vejene, men samtidig at sliddet på vejene ikke er større end man hidtil har antaget. Forsøgene har endvidere vist, at særligt korrekt lastfordeling, dæktryk og kontakttype, det vil sige traditionelle dæk med mønster versus bælter med ribber, har en vis betydning for vejsliddet.
- Vi har gennem dette brede samarbejde i disse forskellige delforsøg opnået en ny viden og forståelse for, hvorledes sammenlignelige tunge køretøjer, der anvendes i landbrugserhvervet, påvirker enkelte mindre kommunale veje, siger afdelingsleder Mette Bentzen fra Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.
- Dermed kan vi gennem fortsatte positive drøftelser med landbrugsbranchen og kommunerne sammen drøfte muligheder for nye fælles løsninger for den udfordring, som landbrugserhvervet står overfor.
Forsøgsrapporten kan downloades på Vejdirektoratets hjemmeside.
Kaptain
Sådan blev vejene testet
Forsøgene omfattede tre delforsøg med fokus på henholdsvis:
Udmattelsesforsøg – eventuelle skader på vejens overflade og kanter med særligt fokus på revne-dannelse og sporkøring Måling af trykket i dybden af vejen/vejkassen Måling af køretøjernes aksellaster og kontakttryk Forsøget omfattede seks forskellige køretøjer/maskiner: Grimme Maxtron roeoptager (kørsel på dispensation) Ploeger EPD540 ærtehøster (kørsel på dispensation) Blokvognsvogntog belæsset med en Grimme Maxtron roeoptager (som særtransport) Sættevognsvogntog på 56 t Traktor med gyllevogn med 3 aksler på hver 10 ton akseltryk (kørsel på dispensation) Traktor med gyllevogn med 3 aksler på hver 8 ton akseltryk Rapporten er udarbejdet i samarbejde med Landbrug & Fødevarer, Danske Maskinstationer & Entreprenører, Dansk Maskinhandlerforening, Dansk Agroindustri, Danske Sukkerroedyrkere, Seges, Asfaltindustrien, Kommunernes Landsforening og Færdselsstyrelsen. |