23948sdkhjf

J. Jensen får millionbøde for lånepriser

Opdateret 13.15 med faktaboks fra Retten i Hillerød
Opdateret 13.45 med kommentar fra forsvarer Michael Klöcker fra DLA Piper. 
Opdateret kl. 14:50 med kommentar fra specialanklager Robert Hansen fra SØIK

Der er netop faldet dom i endnu en sag i komplekset af nedrivervirksomheder og ledende medarbejdere tiltalt for prisudveksling - de såkaldte lånepriser. 

Retten i Hillerød har netop idømt Nedrivningsaktieselskabet J. Jensen en bøde på en mio. kr., og to ledende medarbejder en bøde på hver 25.000 kr. Forvandlingsstraffen for de to ledende medarbejders bøde er 14 dages fængsel. 

Det oplyser retten over for Licitationen - Byggeriets Dagblad. 

Om dommen siger forsvarer Michael Klöcker fra DLA Piper: 

- Vi skal have nærlæst dommen, før vi beslutter os for, hvad vi vil gøre med den. 

Samme melding lyder fra specialanklager ved Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og international Kriminalitet (SØIK), Robert Hansen:

- Vi er tilfredse med, at retten fastslår, at det er ulovligt at dele priser, og at det er en alvorlig overtrædelse af konkurrenceloven. Vi er også tilfredse med, at retten har udmålt en bøde højere end minimum, hvor virksomhedens omsætning er indgået i fastsættelsen. Nu skal vi kigge nærmere på dommen, og om der er lagt nok vægt på det, inden vi tager stilling til, om vi vil anke. 

Dømt for fire forhold
Virksomheden og de to medarbejdere har været tiltalt og er nu dømt for i fire tilfælde i 2011 at have udvekslet lånepriser med Søndergaard Nedrivning med henblik på udarbejdelse af tilbud til hovedentreprenører. Det gælder projekter på Fredensborg Slot, Amager Hospital, Ellebjerg Skole og DTU. 

Mens SØIK har argumenteret for, at der har været tale om netop lånepriser, har de tiltalte fra vidneskranken forklaret, at priserne er sendt og modtaget, da J. Jensen enten har ønsket Søndergaard Nedrivning som underentreprenør, eller fordi Søndergaard Nedrivning har ønsket J. Jensen som underentreprenør. 

Forklaringer, som Mads Søndergaard fra Søndergaard Nedrivning har afvist. Fra vidneskranken har han gjort det klart, at der var tale om lånepriser. Samme forklaring er lydt fra Tommy Søndergaard og Jacob Søndergaard.

Desuden har de tiltalte og nu dømte argumenteret for, at forholdene var forældede, hvilket retten har afvist.

Mens forsvaret har argumenteret for frifindelse, gik SØIK efter en bøde på ikke under 1,5 mio. kr. til selskabet og bøder på hver netop 25.000 kr. til de to tiltalte ledende medarbejdere. 

Begge parter har nu 14 dage til at beslutte, om dommen skal ankes til Østre Landsret.

Det siger retten:

Retten har fundet det bevist, at de tiltalte forsætligt har overtrådt konkurrencelovens § 6, stk. 1, jf. stk. 3, ved at have udvekslet tilbudspriser med en konkurrerende nedrivningsvirksomhed. På den baggrund har retten fundet de tiltalte skyldige.

Retten idømmer nedrivningsselskabet en bøde på en mio. kr.

Retten idømmer de ledende medarbejdere hver en bøde på 25.000 kr.

"Retten lagde ved udmålingen af bøden blandt andet vægt på, at lovovertrædelserne var begået forsætligt over en periode på ca. 6 måneder men uden økonomisk vinding for hverken selskabet eller de to medarbejdere; de involverede værdier, lovforarbejdernes tilkendegivelse om bødeniveauet i disse sager samt retspraksis på området. For selskabets vedkommende lagde retten endvidere vægt på selskabets omsætning".

Kilde: Retten i Hillerøds hjemmeside

Her står de resterende sager

Kingo Karlsen A/S og en ledende medarbejder er ved Retten i Roskilde idømt bøde på henholdsvis fire mio. kr. og 125.000 kr. for udveksling af priser med to konkurrenter. De dømte har valgt at acceptere bøden.

CMP Nedrivning A/S er ved Retten i Hillerød idømt en bøde på fem mio. kr. og to ledende medarbejdere en bøde på 125.000 kr. Alle tre bøder er anket.

En far og datter er ved Retten i Hillerød hver idømt en bøde på 300.000 kr. De dømte har valgt at acceptere bøden.

En 76-årig tidligere ejer af et enkeltmands-nedbrydningsfirma er ved Retten i Holbæk idømt en bøde på 100.000 kr. Dommen er siden blevet stadfæstet i landsretten, og den 76-årige har forsøgt at få sagen for Højesteret, men har fået afslag.

Bagmandspolitiet har valgt at trække anklageskriftet mod Allan Ploug A/S.

Der venter retssager mod Brandis A/S, Villy C. Petersen A/S, G. Tscherning A/S og ledende medarbejdere her.

Artiklen er en del af temaet Nedriver-sagen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094