Når havet møder arkitekturen
På Atlanterhavsøen Madeira er der mulighed for at bade og slappe af i en meget speciel blanding af arkitektur og natur.
Ved Porto Moniz nær den lille by Seixal på den nordvestlige kyst smyger den lyse beton sig elegant om de naturlige klipper, og udgør tilsammen en række både sikre og smukke badebassiner.
I ly - men stadig tæt på de frådende og meterhøje bølger - kan de besøgende få en duft af det dramatiske Atlanterhav lige på den anden siden af muren.
Porto Moniz-badet er designet, så du får bølgesprøjtet og køligheden fra saltvandet men samtidigt svømmer rundt uden risiko for at blive suget med ud.
Og selv om stensætninger, beton og børnevenlige trapper hjælper på vej, er det faktisk naturens egne swimmingpools, de besøgende kan bade i.
Siden en række undersøiske vulkanudbrud for omkring 20 mio. år siden begyndte at skyde lava mod overfladen og til sidst dannede den 728 kvadratkilometer store portugisiske ø, har lavaen som naturens egen flydende beton dannet bassiner, som fyldes med havvand.
Det er således også havvand, man svømmer rundt i - og der er god plads til at komme i form: Hele badeanlægget, hvis fulde navn er Piscinas Naturais de Porto Moniz, spreder sig over 3.800 kvm og indeholder bassiner med flere dybder. Men alle med udsigt til Atlanterhavet og hele tiden med mulighed for, at en stor bølge udefra kan give dig et ekstra brusebad.
Niemeyer og nyrenoveret madmarked
Skulle arkitetektur-interesserede beslutte at udforske andre dele af Madeira - der primært er kendt for sine spektakulære vandreruter og smukke alsidige bjergnatur - er der her mulighed for at opleve en bygning tegnet af den verdensberømte brasilianske arkitekt Oscar Niemeyer (1907-2012), nemlig Casino Park Hotel, som er Niemeyers eneste værk i Portugal.
Oscar Niemeyer var af tysk oprindelse og er en af hovedskikkelserne og pionererne inden for moderne arkitektur. Han stod blandt andet bag arkitekturen i Brasiliens nye hovedstad Brasília.
Madeira byder også på kunstmuseet Casa das Mudas, tegnet af Paulo David (der fik en ICA Award i 2006), og skulle der være tid til overs er det nyrenoverede madmarked i to etager, Mercado dos Lavradores (Landmandens marked), der blev indviet første gang i 1940, bestemt også et besøg værd. Bygningen, der ligger i hovedstaden Funchal, er et eksempel på arkitekten Edmundo Tavares’ arbejder og repræsentativt for Portugals vej ind i modernismen i 1930’erne og 40’erne. ///
Artiklen er en del af temaet arkbyg.