Boligselskab renoverer kloakkerne inden boligrenovering
Kerteminde-Munkebo Boligselskab på Fyn står til efteråret foran et omfattende renoveringsprojekt i en af afdelingerne i Munkebo, der tæller 75 rækkehuse.
Men allerede nu begynder boligselskabet at kigge på forholdene under jorden som led i en klar plan om at forhindre rotter på overfladen og i huse samt undgå akutte og dyre skader på kloakkerne i afdelingerne i Bakkehaven og Stjernevænget i Munkebo
Samtidig har boligselskabet i forbindelse med tv-inspektion af hele kloaknettet fået udarbejdet en drift- og vedligeholdelsesplan på det nedslidte kloaknet, hvor den ældste del er fra slutningen af 1960’erne.
Med drift- og vedligeholdelsesplanen har boligselskabet ifølge driftsleder Nikolaj Malling hos Domea, der administrerer foreningerne, sikret sig overblik over fremtidig økonomi og vedligeholdelsesarbejdet.
- Det giver jo ikke mening at totalrenovere boligerne uden også at have styr på kloakkerne. Det er vigtigt for os, at vi undgår kloakkerne falder sammen - det er markant dyrere og kan resultere i massive rotteproblemer, forklarer Nikolaj Malling i en pressemeddelelse.
Tidligere er der brugt mange penge på akutte skader, herunder blandt andet sammenbrudte brønde og kloakledninger, der skulle renoveres eller udskiftes med det samme.
Overblik over forsikringer
Kloakvirksomheden FKSSlamson har med udgangspunkt i en tv-inspektion udarbejdet tilstandsvurderinger og efterfølgende inddelt kloakledningerne i et skadesindeks i forhold til deres tilstand.
Og det har været essentielt for Kerteminde-Munkebo Boligselskab at få et overblik over forsikringsdækningen.
- Vi har jo ikke selv tilstrækkelig indsigt i hvilke kloakskader, der er dækningsberettigede. Den rådgivning har været helt essentiel for os og en af grundene til, at vi faktisk har fået større dækning end vi havde regnet med, udtaler Nikolaj Malling.
Præcise data afgørende
Salgschef hos FKSSlamson Henrik Tesgaard mener, at hvis bygningsejere og forsikringsselskaber skal være sikre på, at fundamentet for skadesvurderingen er korrekt, så er det afgørende, at der indhentes præcise og ensartede data fra TV-inspektionen.
- Ofte er det jo millionbeløb, der er i spil, når vi hjælper bygherre med dokumentation i forhold til forsikringsselskabet. Men hvis der er sikkerhed om dokumentationen og klassificeringen af skaderne, er det en fordel for både forsikringsselskab og bygherre, fordi man sikrer, at det er den rigtige erstatning, der udbetales, udtaler Henrik Tesgaard i pressemeddelelsen.
TV-inspektionen har blandt andet kortlagt placeringen af stik, omfanget af skader på kloakkerne samt præcisering af rørstørrelser.
brahe