Bygget til at modstå atomkrig
Enhver, som har besøgt bunkere fra koldkrigstiden, husker følelsen af kulde, når man går i betongangene dybt under jorden.
60 meter under de visne blade i Rold Skov er de rå betonvægge udsmykket med forårsgrønne bøgeskove og fiktive vinduespartier med masser af planter og udsigt til "virkeligheden".
Bunkeren var nemlig beregnet til regeringen og kongehuset i tilfælde af en atomkrig.
Regan Vest er et helt unikt stykke uberørt dansk kulturarv, der rummer en historie om Den Kolde Krig, som endnu aldrig er formidlet. Det vil Nordjyllands Historiske Museum nu råde bod på med etableringen Danskernes Koldkrigsmuseum.
Foreningen Realdania og Augustinus Fonden har netop doneret henholdsvis 30 mio. kr. og 10 mio. kr. til etableringen af Regan Vest.
Fem elementer
- Den Kolde Krig spiller en væsentlig rolle i forhold til nutidens udenrigspolitik og internationale spændinger - men den er tit vanskelig at forstå. Her kan Regan Vest bidrage til en håndgribelig formidling af konflikten, som satte sit præg på flere årtiers Verdenshistorie, siger Frank Rechendorff Møller, direktør i Augustinus Fonden i en pressemeddelelse.
Det nye museum består af fem elementer, hvoraf bunkeren er den primære attraktion. Men den kan ikke stå alene. Især over for kommende generationer er der brug for at fortælle, hvad det uhåndgribelige begreb Den Kolde Krig var. Det sker primært i en ny udstillingsbygning, der foruden udstillinger og publikumsfaciliteter også rummer et tredje element, et læringscenter til de ældste skoleklasser.
Et fjerde element er parcelhuset foran bunkeren, hvor anlæggets tilsynsførende boede med sin familie. Villaen indrettes, som den så ud i 1980’erne. Her mærker publikum hverdagen ved at gå på opdagelse i analoge og digitale lag i skabe og skuffer. Området over bunkeren udgør det femte element, og her kan man nyde naturen og få virtuelle kig ned i bunkeren og ud i landskabet, som det ville se ud efter en atombombe.
Regan Vest
|