23948sdkhjf

Ny rapport: Træbranchen sikrer tocifrede milliarder til samfundet

Det er særligt på tre områder, hvor industrien er god gavn

Træ i industrien er en vigtig spiller i jagten på bedre økonomi, øget beskæftigelse og bedre forhold for klimaet.

Det fastslår en ny rapport, der blev offentliggjort mandag formiddag.

Konklusionerne er næppe overraskende, men med rapporten er der nu præcise tal på træsektorens betydning for samfundsøkonomien.

Analysen viser blandt andet, at virksomheder, der bruger træ som råvarer, skaber 115.300 job i Danmark.

Samtidig bidrager branchen med 77 mia. kr. til Danmarks BNP.

- Det overrasker mig faktisk, at vi fylder så meget. Både når det handler om BNP og beskæftigelse. Det kan vi som branche godt være stolte over. Og bruge den stolthed og analysens tal, når vi fremover taler med beslutningstagere lokalt, på nationalt plan eller i EU, siger Henrik Thorlacius-Ussing, administrerende direktør i Rold Skov Savværk og Lindenborg Skovselskab samt bestyrelsesmedlem i Træ- og Møbelindustrien (TMI).

Og ifølge TMIs direktør Flemming Larsen er der potentiale for yderligere vokseværk:

- Analysen viser, at træsektoren bidrager betydeligt til samfundsøkonomien og beskæftigelsen i Danmark. Hvis vi sikrer gode rammebetingelser for anvendelse af træ, er der mulighed for yderligere vækst, som ovenikøbet vil kunne give solide klimamæssige gevinster, han i en pressemeddelelse om resultaterne.

Flemming Larsen, resten af TMI samt Dansk Skovforening, Dansk Energi, Dansk Træforening og Danske Byggecentre står bag den nye rapport. De er gået sammen om analysen for at vise, at der er god grund til at værne om træerhvervet og sikre det bedre betingelser i fremtiden.

Bæredygtighed er nøglen
Det er overalt i landet, at træindustrien skaber arbejdspladser til særligt faglærte, der udgør omkring halvdelen af de beskæftigede i sektoren, viser rapporten.

Samtidig viser tallene, at det særligt er udenfor de store byer, at savværker, møbelfabrikker, byggeri og papirindustrien sikrer arbejdspladser og dermed holder liv i yderområder, hvor trævirksomhederne har en afgørende rolle i lokalområdet.

Men ikke alene bidrager træbranchen til arbejdspladser og BNP. Også naturen nyder godt af træindustrien i Danmark.

Træsektoren bidrager til at reducere CO2 på flere måder, og det kan være med til at styrke branchen fremover, fastslår Jakob Rygg Klaumann, direktør i Dansk Træforening.

- Træsektoren har nøglen til Danmarks grønne omstilling, og træets rolle bliver endnu stærkere i fremtiden, til gavn for både mennesker, miljø og marked, siger han.

Han får opbakning fra branchechef i Dansk Energi Kristine van het Erve Grunnet, der særligt fremhæver træets evne til fotosyntese, lagring af CO2 i træprodukter og træet som substitution til stål og beton som forklaringer på, hvordan træet gavner miljøet. 

Brug for politisk opbakning
Selvom konklusionerne i den nye rapport ikke viser banebrydende nye resultater, er de samlede tal et vigtigt redskab for branchen fremover.

- Vi skal sikre de rette rammevilkår for anvendelsen af træ og træprodukter, og med denne analyse i hånden har vi et reelt værktøj, der kan hjælpe os med det, siger Palle Thomsen, der er direktør i brancheforeningen Danske Byggecentre.

Han og resten af organisationerne bag rapporten opfordrer til, at der fremover fra politisk side sikres en fornuftig balance mellem biodiversitet, rekreative interesser og træets anvendelse til bl.a. møbler og byggematerialer i skovene.

Organisationerne opfordrer desuden til, at træ sidestilles og har lige vilkår med andre materialer i byggeriet. Samtidig er ønsket, at der udvikles nye biomaterialer af træ, og rest- og affaldstræ skal kunne bruges til energiformål. Også skovarealet og træproduktionen skal vokse i Danmark og Europa, så der også fremover er tilstrækkeligt bæredygtigt træ at bruge.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11