LICITATIONEN MENER: Godt med 5G - men glem ikke udkanten
Førerløse biler, droner og en selvstyrende industri bliver resultatet med årene, når udrulningen af det særlige 5G mobilnet sættes i værk.
I går præsenterede regeringen sin handlingsplan for udrulningen af det ultrahurtige mobilnet. Handlingsplanen skal sørge for, at teleselskaberne får så gode forhold som muligt til at udrulle 5G, mens erhvervslivet kan udvikle nyskabende 5G-løsninger.
For der åbner sig nogle helt nye udnyttelsesmuligheder med 5G-nettet, der kan ende med at blive 100 gange hurtigere end det nuværende 4G-net. Ud over de gængse funktioner som streaming af video og tv, så kan 5G benyttes til meget andet end mobiltelefoner. Selvkørende biler vil bedre kunne kommunikere med hinanden, og husholdningsredskaber vil i langt højere grad kunne kobles til internettet.
Det betyder også, at der åbner sig helt nye muligheder for dansk erhvervsliv. Danmark er i forvejen et af verdens mest digitaliserede lande, og det nye 5G-net vil sikre en mere stabil adgang til internettet. Det er godt for de danske hjem, men så sandelig også for de danske virksomheder.
Men det er vigtigt, at der ikke går storby-favorisering i det hele. De større byer bliver selvklart de første, som får adgang til den nye teknologi. Men det må ikke tage flere år, før de mindre byer og udkantsområder bliver koblet på, som det var tilfældet med 4G-nettet.
Skal de mindre virksomheder kunne klare sig i konkurrencen, og udkantsområder ikke blive endnu mere øde, skal de kobles på digitaliseringen frem for at blive hægtet af.
Artiklen er en del af temaet Lederen.