23948sdkhjf

Svindel og underbetaling i kølvand på beløbsordning

Lokkende løfter om cirka 35.000 kr. om måneden blev til arbejdsuger på 50 timer og højst 3.000 kr. pr. måned

DR bragte i sidste uge en rystende og afslørende dokumentar "Afsløret" om særdeles grov udnyttelse af udenlandske arbejdere i den såkaldte Holbæk-sag. Desværre oplever BAT-kartellet gang på gang, at arbejdsgivere - selv om de bryder helt grundlæggende arbejdstagerrettigheder og underminerer den danske model - ikke straffes hårdt nok.

Det sker ofte også via europæiske vikarbureauer, som gør sig skyldig i både social dumping og regelshopping. Derfor er vi nødt til på EU-plan at få fastslået, at tredjelandsarbejdstagere, der har fået arbejdstilladelse i ét EU-land, ikke pr. automatik kan arbejde i et andet EU-land.

Selv om det ikke nødvendigvis er tilfældet i den seneste skandalesag, fra Holbæk, så møder vi i byggeriet tredjelandsarbejdstagere, der aldrig har arbejdet i det land, som har givet dem arbejdstilladelsen. De importeres til ét EU-land, men med geneksport til et andet EU-land for øje.

Ringe kontrolindsats
Tredjelandsborgere, altså borgere uden for EU som for eksempel de omtalte pakistanere i Holbæk-sagen, kan søge om arbejds- og opholdstilladelse i Danmark efter beløbsordningen, hvis deres løn overstiger et vist beløb, som årligt reguleres. I 2018 udgjorde beløbet cirka 418.000 kr. svarende til cirka 35.000 kr. om måneden. Det er grotesk, at Jesper Oemann Andersen og hans kumpaner over en længere periode har kunnet rekruttere bl.a. pakistanere i henhold til denne ordning på trods af manglende lønoverførsler mv. Det tyder desværre på en ringe kontrolindsats, når svindel i dette omfang kan foregå over længere tid.

Den systematiske svindel består naturligvis ikke kun af falske lønsedler, den omfatter også, at de omtalte arbejdsgivere beder migrantarbejderne lyve om deres løn- og arbejdsvilkår, og det er desværre vilkårene for en række udenlandske arbejdere i bygge- og anlægsbranchen. Desuden har Thomas Knudsen, en af bagmændene i Holbæk-sagen, ageret som ’moneycollecter’ og eskorteret udvalgte ansatte i banken for selektivt at hæve ekstravagante beløb, der kunne hvidvaskes og udbetales til virksomhedens ejere og som beskeden, sort løn til de ansatte.

Vi ser desværre mange sager, hvor beløbsordningen misbruges og i sit kølvand trækker underbetaling, svindel og grov udnyttelse af svagt stillede bygningsarbejdere - som her fra Pakistan. Holbæk-sagen vidner om, at svindlerne aldrig havde tænkt sig at betale den retmæssige løn, derfor skal vi have strammet op på både regelsæt og kontrol.

Behov for stramme regler
Virksomheden DK Builders som de pakistanske bygningsarbejdere var ansat i, er i dag under konkurs. Selv om DR-dokumentaren identificerer bagmændene, er det sandsynligt, at arbejdsgivernes fælleskasse - Lønmodtagernes Garantifond - kommer til at betale en større del af gildet. Det er fuldstændig på månen, især når relativt simple krav kan besværliggøre den her type plat og svindel, eksempelvis at lønoverførslen skal ske fra en dansk bankkonto til en anden dansk bankkonto, når arbejdet udføres i Danmark. Det vil skabe større gennemsigtighed og lette kontrol- og opklaringsarbejdet.

Holbæk-sagen og de kummerlige forhold på Frederiksberg, som fremgår af DR-dokumentaren, viser bagsiden af medaljen på en branche i vækst, hvor nogle kyniske, danske virksomheder går langt for at snyde fællesskabet, men den dokumenterer også krystalklart behovet for at få strammet reglerne om arbejdskraft fra tredjelande for at besværliggøre grov udnyttelse af udsatte bygningsarbejdere.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094