23948sdkhjf

Dansk ambassade indviet i New Delhi

Ny ambassade i Indien håndterer sol og varme - og hylder den klassiske danske modernisme. Vilhelm Lauritsen Arkitekter har designet en bygning der både er imødekommende og tilgodeser skrappe sikkerhedskrav

Statsminister Lars Løkke Rasmussen indviede lørdag Danmarks nye ambassade i New Delhi.

Arkitekterne bag er danske Vilhelm Lauritzen Arkitekter, der har haft en vision om at skabe et moderne byggeri langs en træbeplantet boulevard i New Delhis diplomatkvarter Chanakyapuri.

Vilhelm Lauritzens tredje ambassade

Vilhelm Lauritzen Arkitekter har tidligere tegnet to af Danmarks ambassader - i Washington i 1960 af arkitekt og grundlægger Vilhelm Lauritzen selv - samt den seneste danske ambassade i Maputo i Mozambique, indviet i år 2000.

Arkitekterne har i New Delhi villet skabe et topmoderne byggeri, der afspejler Danmarks demokrati og frihedsidealer.

Ønsket til den nye ambassade har været at præsentere det bedste af Danmark fra inderst til yderst. Og ifølge arkitekter og Udenrigsministeriet er det blevet en åben, demokratisk og imødekommende bygning med et højt sikkerhedsniveau.

- Ambassaden har et let og intuitivt udtryk, der er baseret på den klassiske danske modernisme. Der er lys, luft og rene linjer gennem hele bygningsværket med et diskret og underliggende lag af høj sikkerhed, siger Torsten Stephensen, der er partner og designansvarlig hos Vilhelm Lauritzen.

Ambassaden består af to vinklede længer i tre etager forbundet med tre forbindelsesgange, der danner to indre gårdrum.

"Bygningen er bundet sammen af en facade, der løber som et bånd omkring bygningerne og tilfører en visuel helhed til det samlede anlæg", lyder det i en pressemeddelelse fra arkitekterne.

Ambassade med langt aftræk

I 2010 udskrev Udenrigsministeriet en arkitektkonkurrence om opførelsen af den nye bygning, der blev vundet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

Byggeriet har været knap ni år undervejs.
Bygningen huser også en afdeling, der skal hjælpe danske virksomheder med vækstpotentiale ud på det indiske marked.

I kontrast til ambassadebygningens geometri ligger personaleboliger i en stribe toetagers såkaldt kubiske rækkehuse på grundens sydlige del.

Håndterer kraftigt sollys
Med sit eksotiske klima og kraftige lys er der meget langt fra Indien til de danske breddegrader. Det har givet nogle interessante udfordringer for de danske arkitekter, der har skullet skabe et velfungerende indeklima for bygningens brugere.

- I de nordiske lande kan vi ikke få dagslys nok. I Indien har vi arbejdet på at holde solen ude og kun lukke den helt rette mængde lys ind, så vi ikke blænder brugerne og skaber unødvendig opvarmning, siger Torsten Stephensen.

Løsningen er en facade med lyse og markante, lodrette lameller, der skærmer for de stærke sollys, men samtidig tillader udsyn til både himlen og det parkanlæg, som ambassaden ligger i. Lamellerne er samtidig en dansk fortolkning af det nordlige Indiens tradition for filigran-inddækkede verandaer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.148