6.000 bundter rør til sønderjysk gård
Over 6.000 bundter tækkerør fra Limfjorden, 1.200 meter lægter og næsten 400 stykker sønderjysk græstørv. Det er ikke småting, der skal bruges, når opgaven lyder at lægge 600 kvm nyt stråtag.
Dét har været opgaven for de tækkere, som i løbet af efteråret har haft deres daglige gang på Torvet i den sønderjyske by Højer.
Her købte Realdania By & Byg for to år siden en lille samling af historiske huse: En marskgård fra 1823, en villa fra 1906 bygget i tysk stil og med både nationalromantiske og jugendtræk og en ladebygning fra 1700-tallet.
Restaureringen af de tre bygninger er nu i fuld gang, og mens tækkerne har arbejdet på toppen af taget på marskgården, har det gamle stuehus været pakket ind i presenninger og stillads. Nu er både stillads og presenning væk, og et nyt hold håndværkere er rykket ind i marskgården.
Traditionelle arbejdsmetoder
I gamle dage havde stuehuset tagbeklædning af enten rug- eller hvedehalm, men i dag er disse materialer udskiftet med tækkerør, som har en længere holdbarhed. Over 6.000 bundter rør, høstet i Limfjorden, er der brugt til det 600 kvm store tag, som efter lokal byggeskik selvfølgelig er forsynet med græstørv på mønningen, dvs. rygningen.
Når restaureringen om et års tid er slut, skal husene danne ramme om en madlejrskole og andre kulinariske aktiviteter i Højer.
- Vi er meget glade for det flotte resultat af tækkearbejdet. Det har været en fornøjelse at følge tækkernes arbejde og se, hvordan traditionelle arbejdsmetoder stadig tages i brug. Ud over tækkerne har også mureren og tømreren været i gang i det gamle stuehus, og i denne uge rykker et hold håndværkere ind for at støbe gulvene til baderum og toiletter, siger Realdania By & Bygs arkitekt og projektleder Connie Hviid, som står i spidsen for den sønderjyske restaurering.
- Med restaureringen sikrer og bevarer vi et fint eksempel på den helt særlige byggeskik, som i Tøndermarsken gennem århundrede er blevet formet af naturen, kulturarven og lokalhistorien. Og når bygningerne herefter indrettes som madlejrskole og mødested for madoplevelser er vi med til at understøtte den gode udvikling, som er i gang i området, siger Connie Hviid.
Nyt tag til alle tre huse
Også de to andre historiske huse - villaen og den gamle ladebygning - restaureres med nyt tag.
Villaen får nyt tag af tyskproducerede gråsorte teglsten, i tråd med den tyskinspirerede byggestil, mens laden - som skal huse to skolekøkkener - bliver belagt med sorte pandeplader i zink for at holde den samme stil som det gamle tag. brahe