23948sdkhjf

Tidsplanen skrider på stort museumsprojekt

Det storstilede hovedstadsprojekt Nyt Statens Naturhistoriske Museum i Botanisk Have til godt én mia. kr. bliver forsinket.

Nyt Statens Naturhistoriske Museum

Københavns Universitet besluttede i 2004 at samle Botanisk Museum, Zoologisk Museum og Geologisk Museum til Statens Naturhistoriske Museum, der nu skal fortsætte i nye lokaler på 30.000 kvm i Botanisk Have
Den økonomiske ramme på 1.012 mio. kr. skal nu øges med 50-80 mio. kr.

Der er tale om et krævende byggeprojekt. De eksisterende bygninger i haven skal bevares og bindes sammen af lette glasbygninger, mens størstedelen af nybyggeriet skal placeres under jorden ved den gamle Polytekniske Læreranstalt ved Sølvtorvet.

Desuden skal der anlægges en stor glasdome over jorden til udstillinger.

Totalrådgiver på projektet er et team bestående af Lundgaard og Tranberg Arkitekter A/S i samarbejde med arkitekt Claus Pryds, og EKJ Rådgivende Ingeniører A/S, der vandt projektkonkurrencen i 2013

Dengang forventede man, at det nye museum skulle stå klar i 2017, men det har taget lang tid at få finansieringen på plads

Københavns Universitet, fire fonde (Villum Fonden, Det Obelske Familiefond, Novo Nordisk Fonden samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond) og staten har været med til at finansiere byggeprojektet

Den forventede åbning af det nye museum på 30.000 kvm er skubbet til medio 2022 fra 2021, fremgår det således af en redegørelse fra Transport-, bygnings- og boligministeriet.

Trods flere måneders forhandlinger mellem bygherren på projektet og hovedentreprenøren Per Aarsleff A/S er det ikke lykkedes at få skåret projektet til, så det passer til budgettet på lidt mere end 1 mia. kr.

- Mankoen er alt for lav i forhold til de risici, som projektet indeholder, og der mangler penge i forhold til det reserveniveau, vi gerne vil op på, siger projektdirektør Erik Stoklund Larsen fra Vejdirektoratet, der overtog bygherreansvaret den 1. januar 2018 fra Bygningsstyrelsen på en række projekter inklusiv museumsbyggeriet.

Projektdirektøren nævner, at der i den såkaldte samprojektering med Aarsleff er blevet arbejdet på at finde besparelser.

- Vi har et rigtig godt samarbejde med Aarsleff, og der er fundet nogle besparelser, men ikke det fulde beløb, siger Erik Stoklund Larsen

Kræver flere midler
Aarsleff blev udpeget som hovedentreprenør i december 2017, og kort efter begyndte den såkaldte samprojektering. Her skal entreprenør, bygherre og rådgiverholdet få budget og projekt til at passe sammen.

Det har altså taget længere tid end ventet, og det er ikke lykkedes at finde en løsning, der gav det ønskede projekt inden for den økonomiske ramme, der helt nøjagtigt er på 1.012 mio. kr., og med en forsvarlig reserve i budgettet.

- Derfor har vi bedt Københavns Universitet om, at der bliver fundet flere penge. Det bliver der arbejdet på i øjeblikket, og vi har en positiv forventning om, at det vil lykkes, siger Erik Stoklund Larsen.

Med den nye tidsplan forventer bygherren, at byggeriet kan sættes i gang den 1. april, hvis finansieringen falder på plads.

Ifølge redegørelsen fra ministeriet skulle der være behov for yderligere finansiering på 50-80 mio. kr.

Nyt budget skal godkendes
Københavns Universitet har sammen med en række fonde finansieret størstedelen af projektet, mens staten bidrager med 100 mio. kr.

Licitationen - Byggeriets Dagblad har forsøgt at få en opdatering på projektets økonomi fra Københavns Universitet, men universitetet er ikke vendt tilbage på avisens henvendelser. Ifølge Licitationens oplysninger skulle der dog være fundet de nødvendige ekstra midler.

Selvom staten ikke smider flere penge efter det nye museum, skal det nye budget inklusiv overskridelsen godkendes i et nyt aktstykke. Det skulle blive forlagt Folketingets finansudvalg i foråret 2019.

Hovedentreprenøren Aarsleff har ikke ønsket at medvirke i artiklen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109