23948sdkhjf

Verdensarv på Stevns - fire tegnestuer giver bud

Arkitektkonkurrencen til besøgscentret for UNESCO Verdensarv Stevns Klint i Boesdal Kalkbrud er netop skudt officielt i gang. Fire tegnestuer, som nu skal komme med deres bud, har fået udleveret konkurrenceprogrammet for besøgscentret.

De fire inviterede tegnestuer er: Dorte Mandrup, Entasis, Henning Larsen Architects og Praksis Arkitekter.

I maj 2019 afgør bedømmelsesudvalget konkurrencen, hvorefter projektering og byggeproces går i gang i foråret 2020. Besøgscentret ventes indviet i slutningen af 2021. 

Det samlede besøgscenter med tilhørende friareal – byggegrunden er på 3.200 kvm – skal kunne etableres for en samlet anlægssum på 37,5 millioner kroner til entrepriseudgifter ekskl. omkostninger og moms, fremgår det af konkurrenceprogrammet.

Inviteret konkurrence
På grund af den snævre tidsplan i projektet, har Fonden Stevns Klint Besøgscenter valgt en inviteret konkurrenceform. 

- Vi har valgt netop disse fire, fordi de har vist, at de evner at skabe bygninger, der indpasser sig i landskabet med respekt for dets kvaliteter. De arbejder med stofligheden, så der bliver en naturlig sammenhæng mellem stedet og den bygning, de tilfører, forklarer formanden for Fonden Stevns Klint Besøgscenter, Per Røner, og fortsætter: 

- Det har været en screeningsproces, hvor andre tegnestuer også er blevet vurderet. Kriterierne har været tydelige. De fire har erfaringerne og forstår denne type opgave.

I oktober fik Stevns tilsagn om støtte på 80 millioner kroner til etablering af besøgscenter med formidling for verdensarven. A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal støtter med 50 millioner kroner, 15 millioner kroner fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt 15 millioner kroner fra Augustinus Fonden. Stevns Kommune investerer samtidig 10 millioner kroner i udviklingen af området.

Fakta: Stevns Klint
Stevns Klint blev optaget som UNESCO Verdensarv i 2014, fordi det er det bedste sted i verden at se sporene fra den asteroide, der for 66 mio. år siden ramte jorden og forårsagede massedød.

Boesdal Kalkbrud har været aktivt kalkbrud indtil 1978. I kalkbruddet står stadig Pyramiden, som blev brugt til opbevaring af knust kalk, en mindre tørrelade, samt resterne af to skaktovne.

Besøgscentret skal placeres nede i kalkbruddet, og skal tage hensyn til både udsigt oven for bruddet, bruddets form samt bygninger i bruddet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125