Frygten for succes kan være en karrieredræber
De fleste kender til frygten for at få fiasko, men frygten for succes kan være mindst lige så hæmmende. Og det er ikke kun mennesker, der ikke har succes, der frygter den.
Det kan i lige så høj grad være mennesker i konkurrence-betonede stillinger og erhverv, der oplever, at succesen kan være angstprovokerende - og i værste fald kan sætte en stopper for karrieren.
Det fortæller erhvervspsykolog Pernille Frisch.
- Mange mennesker har en eller anden grad af selv-usikkerhed. Det har topchefer og mellemledere også. Men fordi ledere lever i en konkurrencekultur, hvor det gælder om at være succesfuld, kan det være svært at indse, hvis man undertiden kæmper med et manglende selvværd og en frygt for det, der er knyttet til succesen, siger hun.
Højt at flyve ...
Det kan være forskellige ting, der udløser frygten for succes. Manglende tiltro til egne evner, et forbehold mod at stikke næsen for langt frem og så det, at man ved at søge succesen dermed også udsætter sig selv for fiasko. Højt at flyve, dybt at falde.
- Når man får succes, så forpligter tingene på en helt anden måde. Man udsætter sig selv for et indre pres og en angst for, at det kan gå galt, siger erhvervspsykologen.
Svært at sige fra
I værste fald kan frygten for succes føre til en form for selvsabotage.
- Hvis du tager et billede fra sportens verden, så er det den professionelle fodboldspiller, der tager det perfekte tilløb til bolden, men misser straffesparket, fordi der er den lille tvivl i baghovedet.
Men måske skulle du slet ikke have taget det straffespark, siger ledelsesrådgiver Michael Uhrenholt fra fagorganisationen Lederne.
- I nogle tilfælde kan det være det bedste at sige fra. Men det kan være svært, især for ambitiøse mennesker, der gerne vil tage ansvar, tilføjer han.
Evner forpligter
Det gælder dog også om at finde modet frem og turde, selv om frygten for fiasko banker på, mener Pernille Frisch.
- Evner forpligter. Hvis du kan, bør du så i det mindste ikke forsøge? Hvis du ikke forsøger, så får du i hvert fald ikke succes.
Når du skal have bugt med frygten, er visualisering er god metode.
- De mennesker, der er i stand til at forbinde sig med billedet af, hvordan de tidligere har klaret udfordringerne, har lettere ved at lykkes, siger Michael Uhrenholt.
Pernille Frisch stemmer i:
- Fokuser på dine tidligere bedrifter, både dem der gik godt og de andre. Se på, hvad du gjorde for at få succes - hvornår lykkedes det for dig, hvornår gjorde det ikke? Og find ud af, om der er et mønster i det.
Dernæst handler det om at få talt med nogen om det.
- Find en god sparringspartner, der kan hjælpe dig med at få sat ord på dine følelser. Det handler tit om at gøre et stykke detektivarbejde for at finde ud af, hvor angsten kommer fra, siger Pernille Frisch.
/ritzau fokus/
Sådan håndterer du frygten
Tal med nogen om, hvilke handlemuligheder du har - hvad enten frygten skyldes oplevelser og erfaringer eller er knyttet til et lavt selvværd.
Se bagud. Er der et mønster i den måde, du håndterer dine succeser og fiaskoer på? Tal dig selv op. Jo mere positivt du omtaler dig selv, jo bedre præsterer du. Vær modig. Spørg dig selv, om det ikke er bedre at forsøge end at lade være. Men overvej også muligheden for at sige fra. Kilder: Erhvervspsykolog Pernille Frisch, HumanAct, og Michael Uhrenholt, Lederne |