23948sdkhjf

Georg Tscherning er død

Georg Tscherning, kendt under navnet Dr. Hug, var en livskunstner, eventyrer og entreprenørbranchens Grand Old Man

Georg Tscherning er tirsdag den 20. november død. Han blev 86 år gammel.

Der var ikke mange som Georg Tscherning. Han var vidende, kunstnerisk og dybt generøs som menneske, med et glimt i øjet og altid en god historie i ærmet.

Ingen som Georg Tscherning kunne være nærværende og som regel altid med en mellemstor cigar på sig, som han efterlod i din brystlomme efter en personlig snak.

Og det var kun en del af Georg Tscherning, der i byggebranchen var kendt som Dr. Hug. Hans efternavn Tscherning er synonymt med et af Danmarks største nedrivningsfirmaer.

Han satte igennem en menneskealder sit præg på verden gennem kunst, godt håndværk og god forretning samt ikke mindst visioner om en grøn fremtid for os alle sammen.

Og livsværket G. Tscherning A/S drives videre med samme navn på døren - af hans søn, Søren Tscherning.

Det gik stærkt
Firmaet startede med en gravemaskine, som Georg Tscherning selv købte for 5.000 kr. i 1975. 10 år senere havde han 10.

Og i 2018 står navnet Tscherning for en koncern med over 250 ansatte, og forretningsområder der spænder over både nedrivnings- og anlægsopgaver af enhver art. Georg Tscherning var med hele vejen og havde alle dage sin faste gang i firmaet, hvor han nærmest til det sidste stod for den del af forretningen, som det hele startede med; maskinudlejningen.

Han var en meget synlig entreprenør og leder, der satte et varmt og personligt præg på den voksende virksomhed, hvor han var både afholdt og respekteret. Alle pladser og afdelinger blev interesseret besøgt, og hvis der var tid til det, blev grillen hevet frem, og der kom gang i pølserne. Alle blev altid efterladt i godt humør, med hans motto ’Keep Smiling’ og en historie rigere.

Han var også en ordentlig mand, der insisterede så meget på både moral og på anstændig opførsel, at det blev sat før bundlinjen i firmaet.

Bundlinjen holdt han dog også øje med, for et stykke op i 1990’erne renskrev han selv samtlige fakturaer i hånden.

Intet var umuligt
Den gennemgående egenskab hos Georg Tscherning var dog først og fremmest hans entreprenørånd. Der var ikke noget, der ikke kunne lade sig gøre. Og det har været en stor del af grunden til, at Tscherning har kunnet vokse sig fra en mand i en gravemaskine med kontor ved spisebordet i privaten i Vassingerød til en virksomhed, der i dag står for enorme projekter som for eksempel nedrivningen af den gamle postterminal i København og anlægsarbejdet i forbindelse med opførelsen af MG Park i Greve.

Tilnavnet ’Dr. Hug’ kom helt tilbage i 1970’erne hvor Georg Tscherning var en af de første i Danmark, der udførte betonhuggearbejde med en gummihjulsgravemaskine. Og da han altid inspicerede en given opgave med et myndigt blik, imens han kløede sig eftertænksomt under hagen, som en læge, der skulle stille en diagnose, blev han hurtigt kendt som ’Doktoren’, og naturligt derfra, Dr. Hug. Et navn og en figur, der nærmest har dannet kult i branchen, og naturligvis ikke mindst i Tscherning, hvor navnet sammen med hans karakteristiske grantræer indgår i firmaets logo.

En kunstner
Det var ikke kun med maskiner og forretning, Georg Tscherning var en kunstner. Det var også i rent praktisk forstand. Hans oliemalerier, akvareller og ikke mindst jernskulpturer pryder i både Tschernings hovedsæde i Hedehusene ved København og flere offentlige bygninger rundt omkring. Det har altid skabt stor glæde, når han til receptioner eller mærkedage afleverede en akvarel eller skulptur sammen med en historie. Han fik bestillinger ind på flere lige til det sidste.

Han var også en ivrig eventyrer - især i de nordlige egne. Og også her var hans fascination af store maskiner en drivende kraft. For eksempel vandrede han i Canada og Alaska 180 km i guldgravernes fodspor for at finde en af de gamle gravemaskiner fra 1898.

Flere af Tschernings maskiner har i øvrigt, på Georg Tschernings foranledning, navn inspireret af guldgraverfelterne. Han havde også en helt særlig forkærlighed for de arktiske landskaber på Grønland - specielt omkring Thule og Søndre Strømfjord, hvor han i en årrække arbejdede og senere flere gange vendte tilbage til. Det var også her, han fandt mange af motiverne til sin kunst.

Georg Tscherning var enkemand efter hans kone Ullas død i 2008, men efterlader sig ud over virksomheden to børn og 3 børnebørn.

Bisættelsen afholdes i Søllerød kirke den 28. november kl. 12:00.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156