Nyt initiativ skal få flere piger ud på erhvervsskolerne
Mia Vigsø er elektriker. Som kvinde er hun en del af en minoritet på kun omkring ni procent i installationsbranchen. Nu skal hun være ambassadør i projektet Boss Ladies, hvis formål er at få flere kvinder til at tage en erhvervsuddannelse.
- Jeg var ikke så god til at sidde stille, da jeg gik i folkeskolen, så jeg prøvede nogle forskellige håndværksfag af i praktikforløb og fandt ud af, at elektriker var det, der talte mest til mig, siger den 25-årige elektriker, der installerer alarmer for El:con.
Mia Vigsø håber, at hun som ambassadør kan ramme de piger, der havde det på samme måde som hun selv, da hun gik i folkeskolen.
Boss ladiesBoss Ladies er startet af foreningen Divers, der, igennem forskellige projekter med arbejdsmarkedets parter, søger at skabe mere diversitet på uddannelser og arbejdsmarked. Det tre-årige projekt skal sikre, at flere kvinder vælger en erhvervsuddannelse. Projektet er støttet af Nordea-fonden og Grundejernes Investeringsfond
Boss Ladies er et samarbejde mellem: - Foreningen Divers - Tekniq - Dansk Byggeri - 3F - Dansk El-forbund - Blik og Rørarbejderforbundet - Danske Malermestre - Kommunernes Landsforening |
Workshop for ambassadører
I weekenden mødes i alt 31 Boss Ladies-ambassadører til en workshop, der skal klæde dem på til at levere budskabet om, at en erhvervsuddannelse i allerhøjeste grad også er for piger. Ambassadørerne er alle enten udlærte eller i lære i håndværksfag, der retter sig mod bygge-, anlægs- eller installationsbrancherne.
- De skal finde frem til, hvad deres budskab er, og så skal vi lære dem nogle tricks til, hvordan de kommer ud med det, siger Nina Groes, formand for projektet, om formålet med workshoppen.
En lille gulerod i forhold til at få sat diversitet på dagsordenen er, at ligestillingsminister Eva Kjer Hansen har meldt sin ankomst til workshoppen.
- Nogle af pigerne skal holde oplæg for hende. Hun er jo interesseret i at finde ud af, hvad der sker ude i den virkelige verden, for så at tage det med ind i sit politiske arbejde, siger Nina Groes.
Barrierer skal nedbrydes
Hun forklarer, at en stor barriere er, at piger ikke guides mod erhvervsuddannelserne.
- Unge guides generelt mod gymnasiet, men det slår stærkere igennem hos pigerne. De får beskeden "jamen du har jo gode karakterer, dem skal du da ikke spilde på at blive håndværker, siger Nina Groes.
Af andre barrierer nævner hun, at piger i brobygningsforløb ofte føler sig overset, da der blandt lærerne hersker en forventning om, at pigerne ikke er der efter sommerferie.
- Vi skal arbejde med optagelsen på erhvervsuddannelserne, med kulturen på erhvervsuddannelserne, men også med virksomhederne, siger Nina Groes.
Ifølge formanden oplever piger på erhvervsskolerne, at det er sværere at få en læreplads. Det forklarer hun med en berøringsangst, der skyldes, at mange af specielt de mindre virksomheder aldrig har haft kvinder ansat. Man ved simpelthen ikke, hvordan man skal indrette arbejdspladsen, når den ikke udelukkende består af mænd.
Virksomhederne skal på banen
Men det praktiske løser sig altid, fortæller Nina Groes. Så det handler bare om at kaste sig ud i det.
- Første skridt er at få ansat den første kvinde. Og alle de virksomheder, jeg har talt med, siger, at det er godt for business, fortæller hun.
- Kunderne kan godt lide det, for det viser, at det er en moderne virksomhed.
Men det er også positivt indadtil hos virksomhederne, at kvinder bliver en større del af hverdagen.
- De synes alle sammen, det er megafedt, for det giver noget dynamik og noget til det sociale på arbejdspladsen, siger Nina Groes.
Læs mere: Fremtidens installationsbranche retter sig mod kvinder