LICITATIONEN MENER: Ørkenens sønner sætter dagsordenen
Der er relativt langt fra de bonede gulve i Riyadh i Saudi-Arabien til samme lands konsulat i Tyrkiet, og til den danske bygge- og anlægssektor.
Og så dog.
For sagen om den myrdede journalist Jamal Khashoggi viser med al tydelighed, at uanset hvad der er foregået, så kan saudiaraberne komme afsted med mangt og meget, fordi verden er så afhængig af olien som ressource.
Reaktionerne på det, der stærkt ligner et overlagt mord, er stærkt begrænsede i forhold til, at en frit tænkende person er blevet slået ihjel på et konsulat i udlandet.
Det samme gælder Danmarks reaktioner, der formentligt kun bliver til en hygge-samtale med den stedlige ambassadør. En ting er diplomatiets kunst, og eksporten af knowhow, arkitektur, ingeniørkunst og fødevarer, et andet er den afhængighed, vi fortsat har af olien. Selvom Danmark er kommet et stykke vej med den grønne omstilling, kan man godt spørge sig selv, om vi både af hensyn til afhængigheden af råstoffet olie, og naturligvis i forhold til miljøet, er ambitiøse nok?
Vores bygninger tæller ikke meget i regeringens klimaudspil, men når det gælder energiforbruget, handler det altså fortsat om cirka 40 procent. Og byggebranchen står klar med en lang række løsninger. Og skulle nogen være i tvivl, kan de se det på Building Green i København i næste uge.
Jo hurtigere omstillingen kommer til at ske, jo hurtigere skåner vi miljøet, og jo mere naturligt kan vi reagere, når en udåd finder sted.
Artiklen er en del af temaet Lederen.