23948sdkhjf

Højslev-firma lagrer energien - og sparer på varmen

Når talen falder på miljøvenlige tiltag, findes der flere gode løsninger, der kan sænke energiforbruget i bygninger. Suntherm i Højslev ved Skive har en af dem

40 procent af danskernes samlede energiforbrug stammer fra opvarmning og anden forbrug i vore bygninger.

Besparelser at hente

Der er penge at spare ved at bruge Suntherms koncept.

Firmaet oplyser at man, hvis man har et oliefyr, kan spare minimum 25 procent på varmeregningen. Har man et pillefyr ligger det på 15-20 procent.

Har man fjernvarme, er man i mange tilfælde bundet af at bruge det, men en ny lovgivning er interessant, fordi den giver mulighed for at fjernvarmeværket kan investere i denne type anlæg, og i stedet for lange strenge med stort varmetab, kan installere konceptet fra Suntherm.

Det er ikke regeringens klimaudspil i denne omgang, der tager fat på problemet, men det er der andre der gør.

Hos firmaet Suntherm ved Skive har man gennem flere år udviklet på systemer, der kan erstatte oliefyret, eller pillefyret.

- Ude på landet kan det faktisk være svært at låne penge til at investere i huset. Derfor har vi udviklet et system, hvor vi finansierer og servicerer anlægget, og kunden betaler et abonnement, som er til at få råd til. Anlægget består af en intelligent styreenhed og en varmepumpe, samt et varmelager.

Kører på abonnement
Der er en tilslutningsafgift og et abonnement, men det koster nogle få tusinde kroner, fortæller Knud Madsen, der er en af opfinderne af systemet og medejer i firmaet,

Firmaet har fået stor bevågenhed, fordi man ved hjælp af et avanceret saltkar faktisk kan gemme energien og bruge den, når der er brug for den. Det betyder at man kan bruge den opbevarede energi, når den ellers er dyrest. Dermed sænkes prisen på forbruget ganske væsentligt.

- En anden fordel er at mange fjernvarmeværker har nogle meget lange strenge ud på landet. Disse kan med vores anlæg sløjfes, fordi man ved hjælp af vores koncept ikke behøver at sende varme så langt ud. Men værket kan ved at investere i vort koncept beholde sin kunde, så han kun skal henvende sig et sted, siger Knud Madsen.

- Det smarte ved det her, er at vort system regner ud, hvornår det er billigt at trække energien, og hvornår det er dyrest, samtidig med at systemet lærer dit forbrugsmønster at kende, tilføjer han.

Tilskud til udvikling
Sidste år fik firmaet en EU-støtte på små fem millioner kroner til at udvikle systemet med. Og det har hjulpet virksomheden godt i gang. I et konkret projekt i Hvidbjerg, som en typisk lille landsby i provinsen, er man i gang med at etablere et netværk med systemet.

- I øjeblikket installerer vi omkring to systemer om ugen, så det begynder at tage fart. Jeg tror helt klart, at den store fordel er at folk ikke skal have den store pung op af lommen, for husene ude på landet koster ikke meget, og bankerne vil ikke låne penge ud til at investere i dem. Men vi vil godt, fordi vi gerne vil udrulle dette system, og vi sætter service og drift i højsædet, og gør det effektivt. På den måde er der meget at spare for forbrugeren, siger Knud Madsen.

Mange anlæg kører
Firmaet har på nuværende tidspunkt solgt 23 anlæg, hvoraf halvdelen er installeret. Anlæggene sælges som det er for nuværende ved hjælp af ølkasseprincippet.

- Vi laver nogle små arrangementer i lokalområdet, og så stiller vi os op på en ølkasse og fortæller folk om, hvordan det virker, og hvad det indebærer. Der er selvfølgelig mange spørgsmål om besparelse kontra investering med videre, men når vi forklarer at vi jo ejer anlægget og forbrugeren kun betaler for det varme han bruger, samt et serviceabonnement, så begynder det at dæmre, siger Knud Madsen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11