LICITATIONEN MENER: Regeringen favner ikke hele klimaet
Transportområdet og landbruget er de store fokuspunkter i regeringens nye storstilede klimaplan for Danmark. Et udspil, der når det er fuldt gennemført, skærer mindst 26 mio. tons af den danske CO2-udledning.
Når man tager i betragtning, at transport- og landbrugserhvervene er nogle af de store klimasyndere herhjemme med store udledninger af drivhusgasser, er det selvklart rigtig set af regeringen at sætte ind netop her. Men alligevel er det som om, at regeringen med sit udspil ikke favner hele klimaet og gør nok for, at Danmark kan leve op til de internationale forpligtelser.
FN’s klimapanel har nemlig fremlagt en rapport, der konkluderer, at hvis den globale temperaturstigning skal begrænses til under to grader, så skal der ske markante reduktioner i verdens CO2-udledning. Derfor burde bygningerne spille en langt større rolle i regeringes nye klimaudspil. For det er netop her, at der er mulighed for markante klimaforbedringer og besparelser på CO2-regnskabet. Og væsentlig billigere end ved at sætte ind over for transport og landbrug.
Regeringen mener, at den har gjort rigeligt med den brede energiaftale, hvor der afsættes 500 mio. kr. årligt frem mod 2020 til bygningernes energireduktion. Men ved at sætte ind med markante energibesparelser i form af eksempelvis energirenoveringstiltag, kan der spares på CO2-regnskabet. Derfor burde regeringen have inddraget bygningerne langt mere i klimaplanen. For lige nu tyder det på, at klimaplanen bliver en dyr omgang.
Artiklen er en del af temaet Lederen.